Life FIRSTCLASS 2023. 08. 31.

Öt másodperc alatt vehetsz balatoni telket

Szeptember 1-től az eddigi tízről húszmillió forintra emelkedik az egy-egy tranzakcióban elküldhető pénzösszeg maximuma az azonnali fizetési rendszerben (AFR).

Szeptember elsején a duplájára ugrik az azonnali átutalásokat lebonyolító AFR-ben a tranzakciók maximális értéke. Ez azt jelenti, hogy

péntektől egy nagyobb értékű autó, illetve akár egy hétvégi telek árának átutalása is öt másodpercen belül megtörténik

majd a hét minden egyes napján, 24 órában. A Biztosdontes.hu közleménye szerint a 2020 márciusában indult azonnali fizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2023 első negyedévében 49,4 millió tranzakcióban 11 272 milliárd forint került át a feladótól a címzetthez pillanatokon belül.

Tranzakciószámban közel 60 százalékkal több átutalás bonyolódott a rendszerben, mint a rendszer indulásának első teljes negyedévében. Eközben az azonnali átutalásokban érintett összeg pontosan a kétszeresére nőtt. A duplájára emelkedő maximális összeg a tranzakciók számában azért várhatóan nem okoz majd komoly változást, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei év első negyedévében mindössze 689 ezer tízmillió forintot meghaladó átutalás bonyolódott a hazai pénzforgalmi rendszerben. Ez a teljes átutalási forgalomnak mindössze 0,8 százalékát tette ki.

Jelenleg az AFR-tranzakcióban átlagosan 228 400 forintot utalnak az érintettek. Ez az átlagösszeg 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt és negyedével haladja meg a 2020. tavaszi átlagos utalási értéket.

Kép(ek) forrása: Getty Images