Life Fehér Patrik 2023. 09. 01.

Új expedíció indul a Titanichoz

A közelmúltban történt tragikus tengeralattjáró-incidens után jövőre egy másik cég merülne le a Titanic roncsaihoz, ezt azonban nagyon nem szeretné az amerikai kormány.

Két hónapja a Titanic ismét a figyelem középpontjába került az OceanGate nevű cég tengeralattjárójának összeroppanása után, mely az 1912 áprilisában elsüllyedt hajó roncsaihoz tartott. A tragédiát követően egy újabb vállalat, az RMS Titanic Inc. (RMST) bejelentette, hogy a történtek ellenére 2024 májusában ők elindulnának expedíciójukra.

Akár készen állnak az útra, akár nem, az biztos, hogy az indulás előtt lesz még küzdelmük,

ugyanis az amerikai kormány nem szeretné, hogy bárki csak úgy merülgessen a maradványokhoz.

A hivatalos szervek egy nemzetközi egyezményre mutogatnak, melyben a Titanic roncsát egyfajta szent sírhellyé nyilvánították, és az amerikai kormány mellé beálltak a britek is.

A cég kezében is van azonban egy ütőkártya: még évekkel ezelőtt jogokat szereztek arra, hogy kiállítsanak tárgyakat, melyet a fedélzetről és a hajóroncs környékéről mentettek ki és hoztak fel. Közelgő utazásuk célja is ez lenne, nem feltétlenül a turizmus: egy távirányítású járművet juttatnának a hajó belsejébe ott, ahol az kettétört, és felhoznák a Titanic rádióját. Ezen keresztül üzent a legénység, amikor a hajó süllyedni kezdett, és gyakorlatilag ennek köszönheti számos túlélő is a menekülést.

Az RMST már korábban is szembekerült az amerikai kormánnyal, a rádió felhozatalára ugyanis 2020 májusában kapták meg az eredeti engedélyt egy bírótól. Ezt akkor megtámadta a kormány, az ügy azonban nem lett lezárva. A cég akkor végül a koronavírus-járvány miatt nem indult el expedíciójára, ezt halasztották el a jövő évi időpontra. Hogy a jogi hercehurcából ki kerül ki győztesen, még kérdéses.

Forrás: Unilad
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Xavier DESMIER/Gamma-Rapho via Getty Images