Life Fehér Patrik 2023. 09. 05.

Figyelmeztetés Olaszországból: megszűnhet az egyik közkedvelt italunk

Szakértők szerint nem sokáig fogyaszthatunk már eredeti proseccót. Lépnünk kell, hogy megmentsük, vagy hamarosan múlt időben beszélhetünk róla.

Évente több mint 620 millió palack proseccót palackoznak jelenleg, azonban nagyon oda kell figyelnünk, hogy ez a szám ne csökkenjen nullára. Szakértők ugyanis erre figyelmeztetnek, érveik pedig eléggé meggyőzőek.

Az olaszok egyik legfontosabb szőlőalapú alkoholos italának helyzetére a Padovai Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet, tudományos munkájukat pedig publikálták is egy szaklapban. Több fontos tényezőt is meghatároztak, melyek a prosecco eltűnéséhez vezethetnek: azt nem nehéz kitalálni 2023-ban, hogy ezek közül az egyik az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai meglepő módon nem ezt emelték ki első helyen.

Kép: David Silverman/Getty Images

Kép: David Silverman/Getty Images

A prosecco jövőjét a szakértők szerint sokkal inkább veszélyezteti az, hogy a lakosság a városba vándorol, a kistelepülések – és ezzel együtt a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek – elnéptelenednek. Jól mutatja ezt a jelenséget számos dél-olasz város egyeurós házeladási próbálkozásai, melyekkel próbálnak embert csalogatni az üres otthonokba.

Az elnéptelenedő vidék munkaerőhiányhoz vezet, ráadásul a proseccotermelés nem éppen a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül. “Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el” – fogalmazott Tarolli.

Mindezek mellett persze ott van az éghajlatváltozás kérdése is: az elmúlt időszakokban számos olyan alkalom volt, amikor egyszerre zúdult le rengeteg csapadék. Ezek az áradások mellett földcsuszamlásokhoz, sárlavinákhoz vezetnek, melyek a legnagyobb mértékben teszik tönkre a prosecco-termelésre alkalmas területeket. Ugyanígy veszélyt jelentenek a hosszan elnyúló száraz, forró időszakok, melyekből szintén többet tapasztalhattak az olaszok.

Figyelmeztetés, megszűnhet egy közkedvelt ital

A kutatás konklúziója az, hogy a gazdáknak együtt kellene működnie a tudósokkal, hogy beruházásaik és módszereik optimalizálásával megmenthessék a proseccót, illetve ezzel együtt szembenézzenek az egyéb természeti és társadalmi változásokkal.

Forrás: iScience, Unilad
Kép(ek) forrása: Getty Images