Life Fehér Patrik 2023. 09. 06.

Különleges rekordot döntött Dzsudzsák korábbi csapata

Nemrég a Guinness World Records is elismerte a PSV Eindhoven és a Philips közös teljesítményét: utóbbi immár 110 éve támogatja a holland klubot.

Amióta a sportban elterjedt a szponzoráció, született már néhány ikonikus páros. Ilyen volt a Forma-1-ben a McLaren esetében a Marlboro jelenléte, és a hozzá köthető piros-fehér fényezés, de az olasz Inter focicsapatának mezéről is évtizedekig nem lehetett levakarni a Pirelli-feliratot.

Ha a legrégebb óta fennálló szponzori szerződést keressük a sport világából, akkor az egykor Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató PSV Eindhovenhez kell ellátogatnunk. A második legsikeresebb holland focicsapatot immár 110 éve támogatja az ismert technológiai vállalat, a Philips, melynek központja szintén Eindhovenben van.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PSV (@psv) által megosztott bejegyzés

Ez a támogatás kicsit talán eltér a sportban általában megjelenő szponzori szerződésektől. A PSV-t ugyanis 1913-ban éppen a Philips munkatársai alapították, innen is a hárombetűs rövidítés (Philips Sport Vereniging, vagyis Philips Sportegyesület).

A Philips vezérigazgatója, Roy Jakobs és egy másik nagyfőnök, Marcel Brands szeptember elsején át is vették a Guinness-rekordért járó oklevelet a világrekordokat hitelesítő szervezettől. A korábbi rekordot egyébként a Ford tartotta: az autógyártó még ma is szponzorálja a Geelong FC ausztrálfutball-csapatot. Ez a kapcsolat 1925-ben kezdődött, tehát idén 98 éves, ami szintén szép szám,  és a Guinness valamiért sokáig ezt tekintette csúcsnak, nem a Philips-PSV kapcsolatot.

Forrás: Guinness World Records, PSV Eindhoven
Kép(ek) forrása: Ross Kinnaird/Getty Images