Life Fehér Patrik 2023. 09. 06.

Újabb veszélyforrást találtak az e-cigiknél

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a hagyományos dohánytermékeket egyre nagyobb arányban leváltó elektromos cigaretták használata látásproblémákhoz vezethet, különösen a fiataloknál.

Már bő egy évtizede velünk vannak, azonban még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy az olyan cigaretta-alternatívákban, mint a vape-ekben, a különféle e-cigikben található vegyi anyagok milyen hatással vannak ránk. A kutatások folyamatosan zajlanak, így ennek köszönhetően már tudjuk, hogy a legújabb termékek sem csodaszerek, más formában, de szintén károsak az egészségünkre.

Most például a kanadai McGill Egyetem kutatóitól tudtunk meg egy eléggé riasztó tényt: összefüggést találtak az e-cigi fiatalkori használata és a látásromlás között.

A szakemberek 4351, 13-24 év közötti amerikait vontak be vizsgálatukba, és kategorizálták őket aszerint, hogy mennyi e-cigit, hagyományos cigit, esetleg mindkettőt szívnak. Ezt követően egy teszten vettek részt a fiatalok, melyben látás- és szemproblémákról kérdezték őket. Az eredmény hamar egyértelmű képet festett a helyzetről: akik életükben már legalább egyszer cigiztek, azoknak gyakrabban ég a szeme és előfordul náluk homályos látás – szemben a nemdohányzókkal.

Újabb veszélyforrást találtak az e-cigiknél

Akik erre még e-cigit is szívnak, azoknál még rosszabb a helyzet.

A mindkét káros szenvedélynek hódolóknál még gyakoribb a szemszárazság, de emellett fájdalom, fényérzékenység, bevörösödés és fejfájás is társulhat ehhez.

A kutatók egyértelmű következtetése az, hogy azoknál a legrosszabb a helyzet, akik párhuzamosan használtak hagyományos és elektromos cigit. A felmérésben résztvevő e-cigisek 55,9 százaléka hagyományos dohánytermékeket is fogyaszt, ez a kör igencsak széles a fiatalok körében.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images