Life Fehér Patrik 2023. 09. 11.

Rekordárak a legnagyobb sörfesztiválon

Minden korábbinál drágább lesz a sör a 188. Oktoberfesten, azonban az árak nem szálltak el az égig, München városa ugyanis ezt nem engedi.

Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörfesztiválja, melyet idén már 188. alkalommal rendeznek meg Münchenben. Neve csalóka, ugyanis a programsorozat java szeptemberben zajlik: a 2023-as kiadás szeptember 15-én reggel 9 órakor nyitja meg kapuit (a sörcsapokat délben izzítják) és október 1-jéig várja a sörfogyasztókat. A szervezők azonban már bejelentették, ha van igény rá, október 3-áig is tarthat a buli, Németországban ez a nap ugyanis ünnepnap.

A fesztivál hivatalos területén, mely München 420 ezer négyzetméteres terén, a Theresienwiesén található, a 17 nagy- és 21 kissátor hivatalos árusai összesen 18 féle sört és egyéb nem alkoholos italokat fognak árulni. A sörfesztiválon speciális, a szokásosnál magasabb – 6 százalék körüli – alkoholtartalmú sört kínálnak a nagy sörfőzdék.

Az árak emelkedtek a tavaly látott összegekhez képest, azaz új rekord született, de a 6,12%-os átlagos árnövekedés talán nem mondható annyira vészesnek.

2023-ban a kilátogatók egy liter sört 12,6-14,9 euróért (4846-5731 forint) kaphatnak majd – tavaly is 12,6 euróért mérték a legolcsóbb sört, így aki valamivel olcsóbban megúszná a sörfesztivált, az idén is megteheti. A víz és az üdítők literje 10,04-11,65 euróba (3861-4481 forintba) kerül majd.

Kép: Alexandra Beier/Getty Images

Kép: Alexandra Beier/Getty Images

Persze a számok igencsak mellbe vághatják az egyszeri magyar sörfogyasztót, de az Oktoberfest hivatalos weboldala megjegyzi, hogy a szervező München városa kontrollálja az árakat, hogy azok elfogadhatóak legyenek a bulizók számára. Ehhez összevetik az árlistát a helyi vendéglátóegységek áraival – utóbbiakról elmondták, hogy jelen állás szerint 7,1 és 12,2 euró közötti összegért lehet megkapni egy liter sört a kocsmákban, éttermekben. Látható tehát, hogy valamivel a magasabb érték fölé lőtték be az árakat. Ez a fajta árképzés mondjuk nem meglepő, minden fesztiválon ezt tapasztalja az ember.

Az Oktoberfest igazi dzsemborivá vált az elmúlt bő 200 évben. A saját alkalmazással is rendelkező rendezvény területén belül valóságos vidámpark található több mint 20 különböző játékkal, köztük pl. egy VR-szellemvasúttal vagy épp a világ legnagyobb szállítható hullámvasútjával.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Gisela Schober/Getty Images