Life Fehér Patrik 2023. 09. 19.

Itt a lazacfilé, ami sosem látott vizet

Folyamatosan fejlődik a 3D-nyomtatással készülő ételek világa. Már kapható olyan lazac, amiről meg nem mondanánk, hogy csak vegán összetevőkből készült.

A bécsi központú Revo Foods olyan tengeri ételeket készít, melyek sosem láttak tengert, és összetevőit tekintve semmi közük sincs az állatokhoz. Kínálatuk igencsak széles, de a tonhalkrémeket és hasonló termékeiket talán könnyebb “mímelni”, mint újdonságukat, a lazacfilét.

Ránézésre meg sem mondanánk, hogy nem igazi halat látunk magunk előtt. A rétegek, a zsírtartalom, minden stimmel, csak épp lazac helyett egy gombákból és vitaminokból álló keveréket látunk magunk előtt. A THE FILET nevű termék egy nagy technológiai újításnak is köszönhetően néz ki úgy, ahogy: egy eljárásnak köszönhetően a zsírokat egy rostos proteinmátrixba tudják integrálni, így lett, illetve így lesznek a jövő hasonló termékei még autentikusabbak kívülről.

Itt a lazac, ami sosem látott vizet

A 3D-nyomtatással készülő vegán lazac kilenc esszenciális aminosavat, valamint Omega-3-at is tartalmaz, nincs benne cukor, glutén és koleszterol sem. Elkészítéséhez még receptet is mellékeltek a készítők: sütőben 200 Celsius-fokon 16-18 perc alatt megsül, serpenyőben pedig oldalanként elég neki 5-6 perc, mire aranybarnává változik.

Itt a lazac, ami sosem látott vizet

Ha kiugrunk Ausztriába, akár mi is megkóstolhatjuk az ételt, ugyanis az ország egyik legnagyobb üzletláncában, a Billában már találkozhatunk a 7 eurós (2700 forintos), 130 grammos csomagokkal.

Itt a lazac, ami sosem látott vizet