Life Erdős Norbert 2023. 09. 23.

Megcsinálták az eszközt, amely vízzel működik

Körömnyi hajtóműchipet fejlesztett ki az Európai Űrügynökség, amelynek az üzemanyaga nem más, mint a víz.

Nem mindennapi dologról adott hírt a napokban az ESA (Európai Űrügynökség): elkészítettek egy néhány milliméter hosszúságú hajtóműchipet, amelynek a működtetéséhez nagyon kevés víz is elég. Az eszköz a tervek szerint a legkisebb műholdak manőverezését fogja segíteni.

De hogyan?

A mini hajtóművezérlő neve ICE-Cube Thruster, melynek működése elektrolízisen alapul. Egy az eszközhöz kapcsolódó elektrolízisberendezés áramot vezet át a vízen, így hidrogén és oxigén szabadul fel, amely működteti a hajtóművet, így a jövőben nem kell a különböző gáznemű hajtóanyagok tárolásával foglalkozni. A projekt az Egyesült Királyságban található Imperial College hozzájárulásával valósult meg.

A tesztelése során 1,25 millinewton tolóerőt értek el a parányi eszközzel, melyhez 185 másodperces fajlagos impulzus társult. Az ICE-Cube Thruster annyira kicsi, hogy csak mikroelektromechanikai rendszerek (MEMS) segítségével lehet összeszerelni; az égéstér és a fúvóka hossza kevesebb mint 1 mm.

Viszonyítás képpen, egy Boeing 737-es repülőgép hajtóművenként 89 kilonewton tolóerőre képes (1,25 millinewton = 1,25 × 10 a mínusz hatodikon kilonewton). Szóval az ICE-Cube Thruster nagyon, nagyon kis teljesítményű, de ahhoz elég, hogy az űrben apró műholdakat mozgasson.

Forrás: ESA