Rengetegen indítják világszerte a napjukat kávéval, sokan vannak azok is, akik napközben isznak belőle még egy adagot. Az ital megítélése vegyesnek mondható: gyakran hangoztatják, hogy álmatlanságot okoz, ideges lesz tőle az ember és még a gyomrunk is éghet tőle.
A feketeleves azonban nem ennyire pokoli ital, mint amilyennek beállítják, sőt, épp ellenkezőleg: számos pozitív hatását bebizonyították már az elmúlt évek, évtizedek során. Ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban, kiemelve elsősorban olyan tényeket, melyek kevésbé ismertek.
Egy 2011-es tanulmány szerint a mértéktartó kávéfogyasztás csökkenti a nőknél a depresszióra való hajlamot, férfiaknál pedig az öngyilkossági kísérletek kockázatát – vagyis alapvetően egy finom antidepresszáns az ital, mely a szerotonintermelést fokozza (ez felel érzelmeink szabályozásáért)
Kávézással a memóriáért: a megerőltető feladatok előtt fogyasztott koffein javítja a gondolkodást, az információk feldolgozását és a memóriánkat azáltal, hogy könnyebben tudunk visszaidézni dolgokat. Emellett javítja fókuszunkat, reakcióidőnket és a döntéshozó képességeket is. Egy 2010-es kutatás szerint napi három kávé akár 65 százalékkal csökkentheti a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulását is
Kattints a képre a további tényekért!
6 fotó megtekintése
Sokak fejében a mai napig úgy él a kávé, mint egy, a szívre káros ital. Ez hamis információ: a mértéktartó kávéfogyasztás kutatások szerint mindkét nemnél csökkenti a szívroham kockázatát - a nőknél kicsit jobban
Fotó megosztása:
A kávéfogyasztás növeli szervezetünk adiponektin-szintjét, melynek az a szerepe, hogy szabályozza a vércukorszintünket. A hatás ideiglenes ugyan, és csak a kávé felhörpintésekor tapasztalható, de alapvetően kijelenthető, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Fotó megosztása:
Reggel kávé, este sör a haverokkal? Ez 1-1-et jelent a májaddal vívott meccsben. Az alkohol nem barátja a szervünknek, azonban a kávé igen: csökkenti azon enzimek mennyiségét, melyek májkárosodást okoznak, valamint küzd a májrák és a májzsugorodás ellen is két vegyület, a cafestol és a kahweol segítségével. Napi két kávé már megfelezi a májproblémák kialakulásának kockázatát
Fotó megosztása:
Tudtad, hogy a kávé klorogénsavat tartalmaz? Ez az infó lehet, hogy nem mond neked sokat, viszont ez az antioxidáns lassítja a szemünk romlását. A nyers kávé 7-9 százaléka egyébként ebből az antioxidánsból áll, miközben a koffein aránya mindössze csak 1 százalék!
Fotó megosztása:
Egy 2011-es tanulmány szerint a mértéktartó kávéfogyasztás csökkenti a nőknél a depresszióra való hajlamot, férfiaknál pedig az öngyilkossági kísérletek kockázatát - vagyis alapvetően egy finom antidepresszáns az ital, mely a szerotonintermelést fokozza (ez felel érzelmeink szabályozásáért)
Fotó megosztása:
Kávézással a memóriáért: a megerőltető feladatok előtt fogyasztott koffein javítja a gondolkodást, az információk feldolgozását és a memóriánkat azáltal, hogy könnyebben tudunk visszaidézni dolgokat. Emellett javítja fókuszunkat, reakcióidőnket és a döntéshozó képességeket is. Egy 2010-es kutatás szerint napi három kávé akár 65 százalékkal csökkentheti a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulását is
Fotó megosztása:
Forrás:
Weird History Food
Kép(ek) forrása:
Getty Images