Life Fehér Patrik 2023. 09. 26.

Tudtad, hogy a focimeccsek már rég nem 90 percig tartanak?

Felejtsd el, hogy 90 percig tart egy focimeccs: noha a szabálykönyvek ezt a számot emlegetik, a valóság jelentősen eltér ettől. A kép azonban nem egységes: mutatjuk, hol tartanak a legrövidebb és a leghosszabb ideig a mérkőzések.

Hivatalosan egy futballmérkőzés két 45 perces félidőből áll, melyeket a bíró saját belátása szerint, a pályán történtek figyelembevételével meghosszabbíthat. A pluszpercek arra hivatottak, hogy valóban meglegyen, vagy legalábbis közelítsen a nettó játékidő a 45 perchez, azonban ez nagyon ritkán valósul meg a gólörömök, a bedobások, a szabadrúgások és egyéb időhúzások miatt.

Emlékezhetünk, hogy a 2022-es katari vb-n nem egyszer előfordultak 15-20 perces hosszabbítások is a meccseken. Ezek is ezt a célt szolgálták, csak a korábbiaknál még szigorúbban, illetve pontosabban véve a nettó játékidőt. Ez a trend azóta nem gyűrűzött be teljesen a nemzeti bajnokságokba, viszont az kijelenthető, hogy a futballmeccsek hossza már rég messze van a 90 perctől.

Kép: Stuart Franklin/Getty Images

Kép: Stuart Franklin/Getty Images

A labdarúgáshoz köthető statisztikákkal foglalkozó CIES Football Observatory legfrissebb jelentésében 70 bajnokság adatait vetette össze szerte a világból. Ezekből kiderült, hogy a mögöttünk hagyott szezonban

egy meccs átlagos hossza 100 perc 15 másodperc volt.

Ez azt jelenti, hogy a mérkőzéseken a félidőkhöz átlagosan kb. 5-5 percet csaptak hozzá a játékvezetők. Az arányok azonban eltérnek: van, ahol azért nem dívik annyira az ilyen extrém mértékű túlóra, míg máshol szó szerint elképzelhetetlenné vált, hogy a mérkőzés perceinek száma ne három számjegyű legyen.

A vizsgált bajnokságok közül a legrövidebb meccseket a finn első osztályban játsszák, ott 96:07 az átlag, és csak a meccsek kevesebb mint tizede nyúlik száz perc fölé. Az öt európai topliga közül a Bundesliga meccsei a legrövidebbek átlagosan (100:21), de már a német bajnokik többsége (61,5 százalék) is túlnyúlik a száz percen.

Kép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Kép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

A legtovább Szaúd-Arábiában tartanak a focimeccsek: a prímet ebből a szempontból az új futballnagyhatalom másodosztálya viszi, ahol tavaly egyetlen mérkőzés sem fejeződött be száz perc alatt. Az átlag itt 106 perc 52 másodperc, azaz bő negyed órát ráhúznak még a meccsekre, azonban a szaúdi első osztály sincs messze ettől a maga 50 másodperces átlagos lemaradásával.

A topbajnokságok közül a LaLiga bírói szeretik leginkább elnyújtani a meccseket: a spanyol első osztályban átlagosan 103 perc 3 másodpercig tartott tavaly egy-egy bajnoki, a mérkőzéseknek pedig mindössze 13,5 százaléka ért véget a 100. perc előtt.

Kép: Angel Martinez/Getty Images

Kép: Angel Martinez/Getty Images

Az NB1 az összesítés szerint inkább a rövidebb meccsek bajnoksága: nálunk kereken 99 perc volt tavaly a mérkőzések átlaghossza, és kereken kétharmadukat fújták le, mielőtt még elérkezett volna a 100. perc.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Elsa/Getty Images