Life Fehér Patrik 2023. 09. 27.

Küszöbön az áttörés, hogy 120 évig éljünk

Egy elismert orvos szerint tíz éven belül eljut oda az orvostudomány, hogy szinte hétköznapivá válik, ha valaki 120 évig él, ráadásul aktívan. Ehhez két fontos dolog kell.

Manapság ritkán fordul elő még a hosszabb várható élettartamú országokban is, hogy valaki megélje azt, hogy három számjegyű az életkora. Hamarosan azonban változhat a helyzet, legalábbis ezt állítja egy elismert amerikai orvos. Dr. Ernst von Schwarz háromszoros okleveles belgyógyász, kardiológus, a szívtranszplantációs műtétek specialistája, emellett pedig számos könyv szerzője azt állítja, tíz éven belül eljut az orvostudomány oda, hogy

az emberek akár 120, adott esetben 150 évig is élhetnek, ráadásul aktívan, dolgozva, egészségesen.

Elég merész kijelentés ez, főleg egy ilyen nagyra tartott embertől. Eddig a Földön a korrekorder egy 122 éves nő volt, bár az 1997-ben elhunyt Jeanne Camelotnál is voltak, akik kétségbe vonták, hogy ilyen sokáig élt, egyesek szerint a lánya eljátszotta az anyját.

Mindent egybevetve mégis lehet ráció abban, amit az orvos mond. “Hiszem, hogy meghosszabbíthatjuk az életet” – idézte a New York Post von Schwarzot. “Valószínűleg néhány éven belül az emberek 120-150 évig élhetnek, ha nem tovább.”

Küszöbön az áttörés, hogy 120 évig éljünk

Állítását az orvostudományban jelenleg zajló csendes forradalomra alapozza. “Az elmúlt néhány évben a reaktív gyógyászatról áttértünk arra, amit ma regeneratív gyógyászatnak nevezünk, főleg őssejtterápiákat alkalmazva” – mondta ki a kulcsszót az orvos, hozzátéve, hogy segítségükkel helyrehozhatóak a testben elszenvedett károk, illetve lassíthatóak az öregedési folyamatok.

Az őssejtek használatát eléggé korlátozzák a jelenlegi jogszabályok, de Hollywoodban súlyos összegekért fiatalító kezeléseken maga az orvos is alkalmazza őket, Oscar- és Emmy-díjátadók előtt igencsak megnő az igény a kezelések iránt.

Küszöbön az áttörés, hogy 120 évig éljünk

Von Schwarz leszögezte, nem minden az őssejt: kitart amellett, hogy segítségükkel akár százon túl is aktív, akár dolgozó életet is élhetnek az emberek, de hozzátette, ehhez nekünk is cselekednünk kell. Itt a mediterrán diétára és a mozgás fontosságára, vagyis az egészséges életmódra gondolt a szakember. Kifejezetten érdemes mindezt komolyan venni legkésőbb 30 éves kor körül. “Ahhoz, hogy visszatekerjük az órát, korán kell kezdenünk.”

Forrás: New York Post
Kép(ek) forrása: Getty Images