Life Fehér Patrik 2023. 10. 03.

A bírók is beszálltak a szaúdi fociőrületbe

A szaúd-arábiai labdarúgó-bajnokság immár tömve van világsztárokkal, az építkezés azonban nem ért véget: az alakuló topbajnoksághoz a világ legjobb bíróit is elcsábítják.

A mögöttünk hagyott átigazolási időszakban a Premier League csapatai után a szaúd-arábiai első osztály, a Saudi Pro League együttesei költötték a legtöbb pénzt transzferekre. Az első osztályú klubok 64 millió eurós bevétel mellett 956 millió eurós (371 milliárd forintos) kiadással zárták az átigazolási időszak végét, ráadásul ennek javát négy klub, a Public Investment Fund kezében lévő al-Nasszr, az al-Ittihad, az al-Hilal és az al-Ahli költötte el.

Komoly játékosgarnitúra gyűlt össze az arab táblán, többek között Cristiano Ronaldóval, Karim Benzemával vagy Neymarral, azonban az építkezés még nem ért véget.

A szaúdiak most a világ legjobb bíróit csábítják az országba,

hogy a dirigálás minősége is felvegye a versenyt a legnépszerűbb európai topligákéval.

A brazil Ramon Abatti már Szaúd-Arábiában fújja a sípot

A brazil Ramon Abatti már Szaúd-Arábiában fújja a sípot

Minderre bírónként sajtóértesülések szerint átszámítva 150 millió forintot költenek, ennyit kapnak a játékvezetők évente, ha Szaúd-Arábiában osztják a lapokat és fújják a sípokat. Az ár nem sokkal magasabb, mint az angol Premier League legtöbbre tartott bíróinak fizetése (az átszámítva 55-136 millió forint), azonban más országokban is vannak tehetséges és nagyra tartott játékvezetők: többek között Új-Zélandról, Argentínából és Paraguayból is csábítottak már át játékvezetőket.

Forrás: Luxury Launches, The Times
Kép(ek) forrása: Francois Nel/Getty Images