Life Fehér Patrik 2023. 09. 06.

A világ pénzét is elszórta ez az öt focicsapat az elmúlt években

Vannak olyan futballklubok, amelyek szemmel láthatóan csak a pénzköltéshez értenek, egyes csapatok pedig abban profik, hogy tehetségeikből minél több pénzt szerezzenek. Mutatjuk, kik végezték ebből a szempontból a legjobb és a legrosszabb munkát az elmúlt tíz évben!

Pár napja a legfontosabb futballpiacokon lezárult az átigazolási időszak, a legeket ebben a cikkben meg is mutattuk nektek. Kicsit tehát lenyugodtak a kedélyek, nincsenek heves, óriási összegeket megindító mozgolódások.

A csendben a focis statisztikákkal foglalkozó svájci CIES Football Observatory neki is állt egy kicsit számolgatni, hogy kiderítsék, hogyan is teljesítettek az átigazolási piacon legaktívabb klubok az elmúlt tíz évben a különböző transzferidőszakokban együttesen. Itt nem az egyes igazolások hatékonyságát vizsgálták, pusztán matekalapú a történet: összegyűjtötték minden eladott, kölcsönadott, megvett vagy mástól kölcsönvett játékos kapcsán az elérhető pénzügyi adatokat, majd összesítettek azokat.

2014 óta a legjobb munkát olyan klubok végezték, ahol főként a saját nevelésű fiatal tehetségekre építenek, akiket aztán drága pénzért el tudnak passzolni a nagyobb csapatoknak. Jöjjön közülük a legjobb öt:

Klub Összbevétel 2014 óta
SL Benfica 764 millió euró
AFC Ajax 434 millió euró
Red Bull Salzburg 422 millió euró
AS Monaco 402 millió euró
Sporting CP 376 millió euró

A listán viszik a prímet a portugál klubok, több ottani nagy csapat működési modelljének ez lett az alapja. A Benfica és a Sporting mellett a hatodik helyre odafért még a Porto is, tovább erősítve ezt. Nem szerepeltek rosszul a hollandok sem, az Ajax mellett a listázott klubok 9. helyén megtaláljuk a PSV Eindhovent is. A Red Bull Salzburg jó helyéhez részben Szoboszlai Dominik is hozzátett, de ott nevelkedett Erling Haaland, a Manchester City játékosa is. Az AS Monaco pár éve akár Franciaország legjobbja is lehetett volna, de eladogatták ők is legjobbjaikat, beleértve Kylian Mbappét, a PSG sztárját.

Erling Haaland és Szoboszlai Dominik csapattársak voltak a Red Bull Salzburgnál (Kép: Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images)

Erling Haaland és Szoboszlai Dominik csapattársak voltak a Red Bull Salzburgnál (Kép: Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images)

Kylian Mbappé itt még az AS Monaco színeiben (Kép: Jean Catuffe/Getty Images)

Kylian Mbappé itt még az AS Monaco színeiben (Kép: Jean Catuffe/Getty Images)

A legjobban gazdálkodók után következzenek azok, akik látszólag tényleg csak ahhoz értenek, hogy minél több pénzt költsenek. Az elmúlt tíz év alatt három klub nettó átigazolási mérlege is meghaladta a mínusz egymilliárd eurós (388 milliárd forintos) összeget, de jöjjön a top5-ös lista:

Klub Összkiadás 2014 óta
Manchester United 1396 millió euró
Chelsea FC 1033 millió euró
Paris Saint-Germain 1010 millió euró
Arsenal FC 872 millió euró
Manchester City 856 millió euró

A listán megjelenő csapatok egy része nem mondható meglepetésnek: a Chelsea esetében sokáig az orosz milliárdos Roman Abramovics pénze áramlott szinte korlátlanul a klubba, a PSG-t katariak, a Manchester Cityt Manszúr sejk pénzeli. Ezzel együtt is a United lett a legtöbb pénzt elszóró csapat: azt ugyan tudjuk, hogy ott is gazdag a tulaj (az amerikai Glazer család), de a rettenetes egyenleghez hozzájárul az is, hogy a vörös ördögök szinte folyamatos út- és sikerkeresésben voltak. Különösen az elmúlt négy évre igaz ez: ha csak 2019 óta néznénk a mérlegüket, 765 millió eurós összesített kiadásukkal is a hatodikak lennének a városi rivális mögött az elmúlt tíz év sorrendjében.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Stu Forster/Getty Images