Life Fehér Patrik 2023. 10. 04.

Legendás méltatást kapott két magyar cukrászda

Egy népszerű gasztronómiai világtérkép két magyar cukrászdát is beválogatott a Föld legendás desszertezői közé. Minden helyről kiemeltek egy finomságot, amit érdemes megkóstolni.

Időről időre kiad különféle toplistákat a gasztronómiai világtérkép, a TasteAtlas. Tőlük tudhattuk meg korábban azt is, mennyire szereti a nagyvilág a magyar konyhát, most pedig legendás desszertezőket listáztak ki, ahol ismét feltűntek magyar nevek.

Arról nincs szó, hogy a 150-es lista sorrendje milyen szempontok szerint alakult ki, azt azonban írják, hogy a kulináris örökség mellett figyelembe veszik az adott hely történelmi fontosságát is.

Mindezek alapján az első három helyezett kilétében nincs is igazán meglepetés: az élen a lisszaboni Pastéis de Belém végzett, ahonnan a klasszikus, az 1837-ben nyílt cukrászda nevét is viselő süti származik:

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A második helyezett az 1864-ben nyílt Hafiz Mustafa lett Isztambulból, ahol isteni a baklava:

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A dobogóra pedig az 1876 óta üzemelő bécsi Café Central fért fel. A kávézónak nem csak az almás rétese világhírű, de a vendégköre is: Hitler, Trockij, Freud – csak hogy a legnagyobb neveket említsük.

Kép: Mathias Kniepeiss/Getty Images

Kép: Mathias Kniepeiss/Getty Images

A magyarokat egy kicsit – de csak tényleg egy kicsit lejjebb kell keresni: a 14. helyen ugyanis a budapesti Daubner Cukrászda szerepel. Az 1901-ben indult desszertezőről a TasteAtlas így ír: egy hely, mely a torták, sütemények és édességek széles választékáról ismert. Ezek közül is a dobostortát ajánlják kóstolásra, mely követi a hagyományos receptet.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A másik magyar helyszín a nyitóképen is látható New York Café: a lista 32. helyezettjéről a világ legszebb kávézójaként írnak, mely 1894-ben nyitott meg, és hamar írók és művészek központi helyévé vált, valamint fontos szerepet töltött be Budapest kulturális életében. Kiemelkedő finomságnak tartják a New York csokoládétortát, melyet aranylevél is borít, az íz és a környezet párosát pedig “érzéki kényeztetésként” írják le.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

New York Cafe Budapest (@newyork_cafe_budapest) által megosztott bejegyzés

Forrás: Tasteatlas
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Alex Segre/UCG/Universal Images Group via Getty Images