Life Támogatott tartalom 2023. 10. 05.

Amit egy férfi másképp csinál, ha el akarja kerülni az urológust

A férfiak nem szeretnek orvoshoz járni, urológushoz meg pláne. Utóbbit viszont 50 éves kor felett kifejezetten ajánlják, mert csak így szűrhetők ki a prosztata kóros, adott esetben rosszindulatú elváltozásai. Sajnos azonban egyre többször fiatal férfiaknak is fel kell keresniük az urológust. Mutatjuk, hogyan tudod elkerülni.

Néha az ülőmunka, máskor az egyre stresszesebb életmód miatt kell urológushoz fordulniuk a fiatal férfiaknak. Sajnos a legtöbbször csak akkor mennek el az orvoshoz, amikor nem tudják kezelni a problémákat. Legyen szó ugyanis akár akut, akár krónikus prosztatagyulladásról, a tünetek már olyan kellemetlenek, hogy azt egyetlen férfi sem tudja elviselni.

Ezt teheted, hogy elkerüld

A prosztatagyulladás elkerülhető, ennek érdekében azonban számtalan dologra oda kell figyelni. Az egyik, hogy nem szabad hideg és kemény felületeken ücsörögni, mivel ez lelassítja a kismedence vérkeringését. A szelídgesztenye nagyságú izmos-mirigyes szerv, a prosztata által termelt nyák csatornákban tárolódik. Ez ideális hely a kórokozók elbújásához. A lassult vérellátás gyengíti az immunrendszert, így a baktériumok akadálytalanul képesek elszaporodni és gyulladást okozni. Ennek következtében a prosztata hosszabb-rövidebb ideig megnagyobbodhat, ami nemcsak a kellemetlen tünetek miatt jelenthet problémát, hanem azért is, mert a prosztata felel az ondóváladék megtermeléséért. Ha pedig baktériumok kerülnek a spermába, az negatív hatással lehet a férfi termékenységére.

Amit egy férfi másképp csinál, ha el akarja kerülni az urológust

A partnerek gyakori váltogatása is felelős lehet a betegség kialakulásáért, a védekezés nélküli szex következtében ugyanis nemcsak nemi betegségeket lehet összeszedni, hanem olyan baktériumokat is, amelyek idővel krónikus gyulladást okozhatnak. Ilyen esetben gyakran nem mutatható ki baktérium, ami azt jelenti, hogy a gyengébb egészségi állapot is kihatással lehet ennek a szervnek a működésére. A folyamatos stressz, illetve annak nem megfelelő kezelése szintén gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben.

Az vagy, amit megeszel

Szakértők szerint a táplálkozásra is érdemes odafigyelni a prosztatagyulladás elkerülése érdekében. Vagyis mellőzni kell a fűszeres, zsíros ételeket, valamint a magas alkoholtartamú röviditalokat, mert ezek irritáló hatással lehetnek a prosztatára csakúgy, mint a túl sok szénsavas üdítő! Figyelni kell továbbá arra, hogy lehetőleg ne vigyék túlzásba a férfiak a magas koffeintartalmú italok, így például a kávé vagy az energiaitalok fogyasztását!

Amit egy férfi másképp csinál, ha el akarja kerülni az urológust

Ilyenkor már nagy a baj

A prosztatagyulladás általában nagyon enyhe tünetekkel kezdődik. A legtipikusabb tünete a tompa, feszítő, alhasi fájdalom. Ehhez társulhat akadozó vizelet, a pisilés közben jelentkező égő érzés, az enyhe, herébe kisugárzó fájdalom, valamint diszkomfortérzés. Mindez talán még az a kategória, amit ideig-óráig el tud viselni a férfiember. Pedig nem kellene, mert az enyhe tüneteket idővel kellemetlenebb dolgok váltják fel, és súlyosabb esetben akár az ember nemi életét is ellehetetleníthetik. A krónikus prosztatagyulladás ugyanis idővel merevedési zavart okozhat, ami önértékelési problémákhoz vezethet. Azt pedig mondani sem kell, hogy ez bizony komoly hatással lehet a párkapcsolat minőségére.

A gyulladt és már tüneteket okozó prosztatát nem szabad elhanyagolni, mert biztosan nem fog magától meggyógyulni! Egy-egy kellemes meleg fürdő ugyan jó hatással lehet a gyulladásra, de hosszú távon kizárólag az urológus tud segíteni a megfelelő kezelési terv kialakításában.

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Pixabay.com