Life FIRSTCLASS 2023. 10. 16.

Uszodát fűthet a magyar szuperszámítógép hője

Néhány hónap múlva már a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő szuperszámítógép termelte hővel fűtik a helyi sportuszodát.

A Komondor névre keresztelt szuperszámítógépet januárban adták át. A létesítmény üzemeltetéséből származó hulladékhőt hamarosan a Debreceni Sportuszoda fűtésére is felhasználják, kiváltva ezzel a jelenlegi távhőszolgáltatást.

A szuperszámítógépnek helyet adó központ tervezése során alapvető szempont volt a melegvíz-átadás lehetősége, éppen ezért célirányosan, az általa termelt energia felhasználására készült el az épület. Ha a Komondor esetleg nem tud elegendő hőt átadni, akkor a pótláshoz bekapcsolják a talajszondákat, ennek a lehetőségnek köszönhetően garantált a sportuszoda működése.

A szuperszámítógép használata során keletkező meleg víz 41 fokos, és mintegy 380 méter hosszú, 70-100 cm mélyen futó, hőszigetelt csővezetéken át jut el az uszodába úgy, hogy a csővezetékben legfeljebb 1,1 fokot csökken a víz hőmérséklete. A hulladékhő átvételét és hasznosítását végző rendszer kiépítésével kapcsolatos munkák már elkezdődtek.

Kép(ek) forrása: MTI