Life Erdős Norbert 2023. 10. 20.

2024. április 21-én nézz fel az égre, mert ilyet még nem láttál

Naprendszerünkhöz közeledik egy furcsa égitest, amely úgy néz ki, mint egy idegen űrhajó. De mi is ez valójában?

Nagyon különleges objektum tart Naprendszerünk felé, amelyet kevesebb mint egy év múlva szabad szemmel is láthatunk majd a Földről. A 12P/Pons-Brooks nevű üstökösről van szó, amely veszélyt nem jelent ránk, de viselkedése roppant érdekes – állapította meg a Brit Csillagászati Egyesület.

Az égitest átmérője kb. 30 kilométer, és egy kriovulkáni üstökösről van szó, amelyet gázfelhő vesz körül, ami az üstökös belsejéből szivárog. A gázszivárgás egyre erőteljesebb, ahogy azt üstökös közeledik a Nap felé, ugyanis az felmelegíti az üstökös magját, amiben így növekszik a nyomás, majd kitör és a repedéseken keresztül gázcsóvák lövellnek ki belőle. Az üstökös legutóbbi október 5-én mutatott aktivitást, amely miatt az égitest sokkal fényesebbé vált, “szarvai” nőttek és most úgy néz ki, mintha egy idegen űrhajó tartan Naprendszerünk belseje felé.

Fotó: Richard Miles (BAA)

Fotó: Richard Miles (BAA)

A 12P/Pons-Brooks 2024. április 21-én válik szabad szemmel is láthatóvá a Földről. Írd fel a dátumot, állíts be emlékeztetőt a telefonodon, ha nem akarsz lemaradni, mert legközelebb 71 év múlva lesz rá újra lehetőség.

Forrás: interestingengineering.com
Kép(ek) forrása: Richard Miles