Life Erdős Norbert 2023. 10. 25.

Földi jelenséget videóztak a Marson

A Föld jó néhány pontján semmi különleges nincs abban, amiről nemrég a Marson sikerült felvétel készíteni, ott azonban igazi kuriózum, ha sikerül lencsevégre kapni.

A NASA Perseverance marsjárója augusztus 30-án, küldetésének 899. marsi napján, a Jezero-kráter nyugati peremén csípett el egy porördögöt, más néven forgószelet.

A tornádóknál sokkal gyengébb és általában kisebb porördögök a Mars felszínén lévő por mozgatását végző mechanizmusok egyike. A tudósok azért tanulmányozzák ezeket a jelenségeket, hogy jobban megértsék a marsi légkört és javítsák időjárási modelljeiket.

 

A felvételek adatai alapján a NASA megállapította, hogy ez a bizonyos forgószél kelet-nyugati irányban mozgott, körülbelül 19 km/órás sebességgel. Átmérőját 60 méteresre becsülik. Bár a kameraképen az örvénynek csak az alsó, 118 méter magas része látható, a tudósok a teljes méretét is meg tudták becsülni, méghozzá az árnyékából: 

Ez alapján a marsi porördög 2 kilométer magas is lehetett.

A Földön rendszeresen látni porördögöket, még hazánkban sem ritka jelenség. Akkor alakulnak ki, amikor a meleg levegő emelkedő cellái keverednek a hűvösebb levegő lefelé haladó oszlopaival. A gyors feláramlás miatt a termik megnyúlik, így egyre gyorsabbá válik a függőleges tengely menti örvénylés. Szélsőséges esetben a forgás sebessége akár a 200 km/h-t is elérheti, míg a porördögök haladási sebessége megközelítheti a 100 km/h-t, de állhatnak szinte egy helyben is.

A tornádókhoz annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő kialakulása függőlegesen áramló és forgómozgást végző légtömeghez kötődik. Míg azonban a porördögök a tiszta, száraz idő jelenségei, és a felszín felől indulnak, a tornádók zivataros időhöz, legtöbbször szupercellákhoz kapcsolódnak, és a felhőkből nyúlnak alá.

Forrás: NASA