Life Erdős Norbert 2023. 10. 27.

Hatalmas újdonság az influenza elleni védőoltásnál

Óriási előrelépést érhet el az AstraZeneca az influenza elleni védőoltások terén. Az Egyesült Államokban a hatóságok már vizsgálják, mikor lehet bevezetni.

Az AstraZeneca nevét a koronavírus-járvány idején egy életre megjegyezte a világ, hiszen ez voltak az egyik gyógyszeripari vállalat, amely vakcinát fejlesztett.

Az AstraZeneca azóta sem ül a babérjain, most előálltak az ötlettel, hogy a FluMist nevű vakcinájukat otthon, orron keresztül is beadhassa magának, aki szeretne védettséget influenza idején; azaz ezért ne kelljen orvoshoz menni – írja a CNN.

A fenti készítmény már 2003 óta forgalomban van az Egyesült Államokban, és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA) most azt kérvényezték, hogy a 2-49 év közöttiek akár otthonukban is beadhassák maguknak az orrspray jellegű vakcinát. A gyermekeknél nyilván felnőtt segítséggel.

Az ötletet egy tanulmányra hivatkozva kérelmezte az AstraZeneca, melyből kiderült, hogy az emberek egészségügyi szakember jelenléte nélkül, az otthonukban is be tudták adni a készítményt maguknak, az orron keresztüli vakcina használata nagyon egyszerű. Amennyiben az FDA-tól zöld utat kap a projekt, ez lesz a világon az első otthon is beadható influenza elleni “védőoltás”.

Influenza kisokos

Az influenza egy fertőző légúti betegség, amelyet az influenzavírus által előidézett infekció okoz. Európában az influenza rendszeresen éves járványokat okoz a téli időszakban. A becslések szerint évente akár 50 millió embert is megfertőznek a szezonális influenzavírusok az Európai Unióban. Az influenza (például a madárinfluenza vagy a sertésinfluenza) állatokat is megfertőzhet, melyek bizonyos esetekben a fertőzést továbbadhatják az embereknek. A szezonális járványok mellett alkalmanként új influenzavírusok jelennek meg és okoznak pandémiát. Az influenzavírus által kiváltott pandémia egy új humán influenzavírus gyors terjedése világszerte.

 

Évente a lakosság körülbelül 20%-a fertőződik meg influenzával, és minden negyedik fertőzöttnél alakulnak ki tünetek. Fejletlen immunrendszerük miatt a gyerekek némileg gyakrabban fertőződnek meg, mint a felnőttek. Kevésbé körültekintő higiéniás gyakorlataik következtében is gyakrabban kapják el a fertőzést.

Milyen tünetekkel jár az influenza?

Nem mindenki betegszik meg, aki elkapja az influenzát. Azoknál, akik igen, a gyakori tünetek a következők:

  • láz vagy hőemelkedés;
  • fejfájás;
  • izomfájdalom;
  • általános rossz közérzet;
  • orrfolyás;
  • torokfájás;
  • köhögés.

A betegség súlyossága széles skálán mozog, a tünetmentességtől a súlyos betegségig. Szövődménymentes esetekben a tünetek a betegség kialakulása után általában egy héten belül maguktól megszűnnek.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images