Life FIRSTCLASS 2023. 11. 06.

Rangos díjat nyert egy zseniális magyar találmány

Egyszerű, de hatékony megoldást nyújt az otthoni gombatermesztésre a kütyü, mely máris jelentős sikereket ért el.

A Red Dot Design Award a világ egyik legismertebb grafikai és dizájnerversenye, melynek díjait minden évben három kategóriában ítélik oda: termékdesign, márka- és kommunikációs design, valamint koncepciótervezés. Ez utóbbi kategóriában került a díjazottak sorába a Shrooly, mely egy okos gombatermesztő eszköz.

Segítségével már nincs szükség a pincében, garázsban tárolt óriási zsákos gombákra. A kütyü kis helyen biztosítja a növekedéshez szükséges mikroklímát, beleértve a vízellátást, a párát, a hőmérsékletet és a fényt. Mivel automatizált, de személyre szabható, a Shrooly a kezdő és a tapasztalt gombatermesztők számára is alkalmas a készítők szerint.

Rangos díjat nyert egy zseniális magyar találmány

A felhasználóknak mindössze annyi dolguk van, hogy betegyék a termesztőközeget (az ún. podot) az eszközbe és a Shrooly mobil applikációján beállítsák a termesztési feltételeket. A cég podkínálatában jelenleg 12-féle ehető és egészségmegőrző hatású gomba található, de a kísérletező kedvű felhasználók a saját gombakultúrájukat is használhatják.

Az eszközben a gomba fajtájától függően akár 7-10 nap alatt termést hozhat, egy pod pedig akár két-három alkalommal is felhasználható. A növekedési folyamatok az appon keresztül távolról is követhetőek a dekorációs elemnek is beillő gépben, melynek átlátszó ablakain keresztül szabad szemmel is látható a gombák növekedése, a LED-fények pedig a felhasználó hangulatának megfelelően állíthatók.

Rangos díjat nyert egy zseniális magyar találmány

A Shrooly ötlete két fiatal magyar startupper, Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel fejéből pattant ki 2021-ben, amikor egy egyszerű, de hatékony megoldást kerestek az otthoni gombatermesztésre. Először csak saját felhasználásra kezdtek el egy okoseszközt tervezni, azonban az hamar túlnőtt egy garázsprojekten. Az elmúlt két évben az általuk alapított startup több mint 6000 eszközt adott el előértékesítésben és kétmillió dolláros bevételt generált. A cég most a tömeggyártás előkészítésén dolgozik egy kínai gyártó partnerrel. Célkitűzésük, hogy az otthoni gombatermesztés elérhetővé tételével hozzájáruljanak egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Forrás: Shrooly
Kép(ek) forrása: Red Dot