Life Fehér Patrik 2023. 11. 13.

Ezekben a kocsmákban a sörökkel tőzsdézhetsz

Vannak olyan helyek, ahol nincsenek állandó itallapok, az árak dinamikusan változnak. A leleményesek olcsóbban megúszhatják a kocsmázást.

Habár a tőzsdézés világa mindig is egy zárt közeg volt, az ottani üzleti folyamatok hébe-hóba átlépik az üzleti élet küszöbét. Olyan helyeken is lehet találkozni vele, mint például egy kocsma.

Németországban több vendéglátóhely is úgy üzemel, hogy árait a tőzsdei viszonyokhoz igazítja, és fix összegek helyett dinamikusan változik a sörök és egyéb italok ára. A berlini Die Berliner Republik és az ország nyugati felében fekvő Bierbörse Bielefeld is ilyen helyek.

A Bierbörse, balra a sörárakat jelző digitális táblával (Kép: Hauke-Christian Dittrich/picture alliance via Getty Images)

A Bierbörse, balra a sörárakat jelző digitális táblával (Kép: Hauke-Christian Dittrich/picture alliance via Getty Images)

Mindkét kocsma úgy határozza meg sörkínálatuk árát, hogy figyelembe veszi, mennyit vettek belőlük. Ezt egy olyan rendszerrel végzik, mely a pénztárgépbe beütött adatokat folyamatosan figyeli, így monitorozva a fogyasztást. A szoftver innentől egyszerűen kereslet-kínálat alapon módosítja az árakat, melyeket a vendégek a kihelyezett kijelzőkön, monitorokon, illetve a dedikált telefonos alkalmazáson követhetnek figyelemmel. A berlini kocsmában hatpercenként frissülnek az árak, Bielefeldben azonban 200 másodpercenként.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BERLINER REPUBLIK (@die.berliner.republik) által megosztott bejegyzés

Ahogy az igazi tőzsdéken, úgy itt is megjelenhetnek a spekulánsok, akikre csak egy szabály vonatkozik: a sört annyiért veszik, amennyi éppen feltűnik a kijelzőkön. Figyelembe kell venni azt is, hogy a pultoknál sorok vannak, így az is lehet, hogy a rendelés leadása akár ki is csúszhat egy adott ital esetében a kedvezményes időablakból. Időnként beüthet a krach is – ez persze az üzemeltető döntése: ilyenkor a tőzsde összeomlik, és minden italt bizonyos kedvezménnyel kínálnak egy rövid ideig.

Az ötlet nem új, már 1997-ben is létezett ilyen kocsma Németországban (Kép: Seitz/ullstein bild via Getty Images)

Az ötlet nem új, már 1997-ben is létezett ilyen kocsma Németországban (Kép: Seitz/ullstein bild via Getty Images)

A „tőzsdeszoftver” forgalmazója annak idején egy indiai kocsmában vezette be elsők között az újdonságot, az ottani tapasztalatok alapján pedig kijelentette, a modern újítással a helyek akár megduplázhatják forgalmukat. Tény, hogy vonzó tud lenni egy ilyen kocsmai élmény az arra fogékonyak számára, egy sörözés akár egészen olcsón is megúszható így.

Mindezek mellett a vendéglátósok jobban tudják kalkulálni a sörfogyást is, hiszen így törekedhetnek arra is, hogy a különböző hordók egy időben fogyjanak ki.

Forrás: Bierbörse Bielefeld, Die Berliner Republik
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images