Life Fehér Patrik 2023. 11. 15.

Leleplezték az évtizedes filmes trükköt

A számos film elején látható ikonikus pár másodperc, az MGM-oroszlán évtizedek óta átveri a nézőket. Titka csak nemrég lepleződött le.

A Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmstúdió alkotásainak védjegyévé vált a filmek elején feltűnő oroszlán. 1927 óta látható az állatok királya a filmjeik elején, 1957-től 2021-ig pedig egyetlen nagymacska, Leo teremtette csendre a mozik közönségét üvöltésével. Olyan klasszikusok előtt jelent meg, mint a James Bond-filmek, a Tom és Jerry, az első Terminátor, a Ben-Hur, a Rocky-filmek vagy a Robotzsaru.

Az idők változásával az oroszlánt is modernizálták: volt is nagy felháborodás, de az utóbbi években már egy digitális Leo indítja a filmeket, bömbölése viszont maradt a régi.

Viszont épp ez, a bömbölés adhat fejvakarásra okot: egy oroszlánnak nem is olyan a hangja, mint az MGM-filmek elején! Ha nem hiszed, itt meggyőződhetsz róla:

Nem mintha ezek nem lennének szenzációsak, de mégsem olyan mély és erőteljes egyik oroszlánbőgés sem, mint a filmes logóban. A furcsaságra az Oscar-díjas hangmérnök, Mark Mangini adta meg a választ, ugyanis őt bízták meg azzal az 1980-as években, hogy logóhoz rögzítsen egy sztereóban is élvezetes, gazdagabb oroszlánbőgést.

„Tanulmányoztam a nagymacskaszószedetet, és rájöttem, hogy az oroszlánok minden vadságuk ellenére nem adnak ki igazán félelmetes hangokat, amikor megvillantják a fenséges, fogakkal tűzdelt szájukat, ahogy az a logóban is látszik. Az oroszlán ordítása az én fülemnek egy óriási ásításhoz hasonlít” – fogalmazott a hangmérnök.

Az igazat megvallva az MGM-oroszlán nem éppen oroszlán. Árulásnak éreztem, hogy ne használjunk oroszlánhangokat, de egyszerűen nem hangzottak olyan félelmetesen. Ezért tigrisordítással helyettesítettem

– vallotta be Mangini.

Hangerőben egyébként az állatok királya mindent visz, még ha nem is olyan rettegést keltő a hangja. Egy öblös ordítást akár 8 kilométerről is meghallani.

Forrás: IFLScience