Life Fehér Patrik 2023. 11. 15.

Már jobban tudja a mesterséges intelligencia, milyen lesz az idő

A népi megfigyelések és a szakemberek időjárási modelljei után új korszak köszönthet be a meteorológiában, a mesterséges intelligencia ehhez is jobban érthet.

Az időjóslás a technológia fejlődésével egyre könnyebbé, a kiszámíthatatlan időjárás miatt azonban egyre nehezebbé vált. Alapvetően nem lehet panaszunk, hiszen a meteorológusok hellyel-közzel azért jól lövik be, milyen időre számíthatunk kb. 10 napos távlatban, azonban a hirtelen változások előrejelzésénél már lehetnek problémák.

Ezt küszöbölheti ki a mesterséges intelligencia. A Google DeepMind kutatói által GraphCastnak nevezett rendszer tíz nappal előre képes megmondani, milyen időjárási változásokra számíthatunk, mindehhez pedig csak egy perc kell neki az adatok bevitele után. A teszteken felül is múlta a tradicionális időjárási modellekkel dolgozó technológiákat, válaszai pedig 90 százalékos pontossággal be is jöttek.

A program működése egyszerű: két időjárási adatcsomagot kér csupán, egyet a Föld jelenlegi, egyet pedig a hat órával korábbi állapotról. Ebből azt is meg tudja mondani, pontosan mi lesz hat óra múlva a bolygón, azonban a gyakorlati alkalmazása ennél is lenyűgözőbb.

Az eszköz például tíz nappal előre megmondta, hogy Long Islandre le fog csapni a Lee hurrikán szeptemberben, miközben a meteorológusok le voltak maradva az eddigi technológiákkal. A GraphCast jobbnak bizonyul a szélsőséges időjárási események előrejelzésében, beleértve a trópusi ciklonokat, valamint az extrém hőhullámokat is. Mivel mindig aktuális adatokat használ, alkotói hisznek abban, hogy a gépi tanulás révén az eredmények a jövőben csak még pontosabbak lesznek.

A Lee hurrikán trópusi ciklonná szelídült, mire Maine államhoz ért, ereje azonban így is pusztító volt (Kép: Joe Raedle/Getty Images)

A Lee hurrikán trópusi ciklonná szelídült, mire Maine államhoz ért, ereje azonban így is pusztító volt (Kép: Joe Raedle/Getty Images)

Forrás: Engadget
Kép(ek) forrása: Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images