Life Fehér Patrik 2023. 11. 21.

Itt a gyógyító chipkapszula, amitől jobban alszol

Akkora az egész, mint egy multivitaminos kapszula, lenyelése után pedig folyamatosan figyeli az életjeleket, kiszűrve ezzel az alvásproblémákat.

Első hallásra talán mindenki ódzkodik attól valamelyest, hogy a szervezetébe juttasson egy miniatűr számítógépet, de ha az egészség a tét, érdemes lehet egy ilyet bevállalni. Az MIT kutatói a Nyugat-virginiai Egyetemmel és a Celero Systems nevű céggel összefogva gyakorlatilag építettek egy ilyen aprócska gépet, melyet csak le kell nyelni.

Itt a gyógyító chipkapszula, amitől jobban alszol

A multivitamin méretű kapszula szervezetbe juttatása teljesen fájdalommentes. Borítása alatt egy olyan rendszer működik, mely egy gyorsulásmérővel figyeli a légzést és a szívverést. Ezen adatokból le tudja szűrni, ha a páciensnek esetleg alvászavarai vannak vagy alvási apnoe jelentkezik nála, azaz bizonyos időnként abbahagyja a légzést, majd újrakezdi. Azt nem kell magyarázni, hogy a légzés abbahagyása miért veszélyes.

Az eszközt tíz fő bevonásával már ki is próbálták, és semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. Az alvási rendellenességek mellett a kutatók kiemelték, hogy az opioid-túladagolások is észlelhetőek ezzel a kapszulával, jövőbeli terveikben pedig olyan irányú továbbfejlesztés szerepel, mellyel a tüdő és a légzőrendszer teljes állapotát fel lehetne mérni.

Forrás: MIT News