Life Fehér Patrik 2023. 11. 21.

Magyar szakács is bekerült a világ legjobbjai közé

A világ száz legjobb szakácsát soroló listára 2023-ban egy magyar került fel, Tóth Szilárd a 93. helyezett lett.

2017 óta létezik a The Best Chef Awards, mely abban tér el a többi gasztronómiai díjtól, hogy nem a helyszínt – esetleg az ételt – díjazza, hanem azt, aki azt megtölti és saját képére formálja, vagyis a séfet. Eddig magyar sikereknek csak mérsékelten örülhettünk: a százas listán még nem szerepelt senki hazánkból, de 2020-ban jelölték már Sárközi Ákost és Mészáros Ádámot, tavaly pedig Tóth Szilárdot.

Utóbbinak most összejött az áttörés: a Michelin-csillagos budapesti étterem, a SALT séfje a 93. lett az éjjel egy mexikói gálaeseményen ismertetett listán.

Maga a százas lista érdekesen áll össze: először 100 olyan séfet jelölnek a díjra és a listára gasztronómiai szakemberek, kritikusok és gasztrofotósok, akik az előző évin nem szerepeltek. Miután kialakul a 100 új név listája, azt összevonják az előző évi legjobb százzal, így egy 200-as mezőnyre lehetett voksolni. A végeredményt a The Best Chef szakemberei, valamint maga a 200 séf dönti el, persze úgy, hogy magára senki sem szavazhat.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

SALT Budapest (@salt_budapest) által megosztott bejegyzés

“Nem kell semmit újragondolni, elég a meglévő utakat járni. A lényeg, hogy továbbra is ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymamaféle receptekkel dolgozzunk, és ezáltal olyan új ételeket alkossunk, amelyek előremozdítják a magyar gasztronómiát” – fogalmazott a The Best Chef oldalán a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből származó séf saját hozzáállásáról.

Magyar szakács is bekerült a világ legjobbjai közé

Magyar szakács is bekerült a világ legjobbjai közé

Magyar szakács is bekerült a világ legjobbjai közé

A győztes 2022 után idén is a spanyol Dabiz Muñoz lett.

Forrás: The Best Chef
Kép(ek) forrása: Horpáczi Dávid/SALT