Life Fehér Patrik 2023. 11. 26.

Különös trükktől lesz tökéletes a steak a tudomány szerint

A tökéletes steak titkát a lelkes amatőröktől a profi séfekig mindenki tudni véli, azonban nem mindig vagyunk vele tisztában, hogy elkészítésekor milyen művelet mivel is járhat. Két fontos lépéstől új szintre emelkedhet a kedvelt fogás.

Tekintsünk el most attól, hogy milyen alapanyagról és fűszerezésről van szó: a legkiválóbb alapanyagot is el lehet szúrni steakkészítéskor, ha az ember nem figyel oda, mit, hogyan és miért csinál. Sokszor az eredmény rágós és száraz lesz otthoni sütögetés közben, nem pedig a kívánt medium rare, melyet a legtöbben a tökéletes átsülési fokozatnak tartanak.

De hogyan érhető ez el szárazság és rágósság nélkül? Meglepő módon a válasz a természettudományok területéről jön. Az anyagtudományokat kutató George Vekinis a BBC egyik podcastjában árult el két trükköt, melyekből az egyiket valószínűleg senki nem alkalmazza.

Kezdjük is a másikkal, ami már több embernek eszébe juthatott: ne sózzuk be előre a húst! “A só az ozmotikus képességének köszönhetően annyi vizet von ki a húsból, amennyit csak tud, így az kemény, ehetetlen lesz” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a fűszerek hasonló hatással vannak. Épp ezért az ízesítésre akkor kerüljön sor, amikor már az elkészítési folyamat a legvégénél jár.

Az ismeretlenebb trükk pedig: mikrózzuk meg a húst sütés előtt. Ennek is logikus a magyarázata: hűtőhidegen, vagy ahhoz közeli állapotban először csak a hús külseje sül meg, magjába alig jut el a meleg. Mikrózás nélkül nagyobb eséllyel kapunk egy kívül égett, belül tök nyers valamit, míg az előmelegítéssel a végeredmény sokkal homogénebb lesz. “Tegyük be a mikróba 1-2 percre, függően a vastagságától” – utalt a húsra Vekinis.

A mikrózást követően a steak sütési folyamatát sem nyújtaná el a kutató. “Gyorsan, rövid ideig süssük, épphogy csak beinduljon a Maillard-reakció (a szénhidrátok és a fehérjék egymással való reakciója – a szerk.) a felületen, mellyel megkapjuk az ízek kellemes aromáját és élvezetét.”

Amikor azt mondom, hogy rövid ideig, akkor maximum egy percről beszélek.

“Fogj egy húst vagy akármit, és süsd mindkét oldalát olyan rövid ideig, amennyire csak lehetséges” – tette hozzá.

Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: Getty Images