Life Erdős Norbert 2023. 12. 06.

Ez a balta nem fahasogatásra született

Ezt a baltát hivatalosan is azzal a céllal készítették, hogy eldobva telibe találjuk vele a célt. Állítólag ez a tökéletes dobóbalta a kezdő és haladó fejszehajítók számára.

Minden sportnak megvannak az eszközei, amelyek paramétereit általában a sportág hivatalos szervezete találja ki, majd ellenőriz minden verseny előtt. A baltadobálás is ilyen, egész komoly ligává nőtte ki magát világszerte 2017 óta, és a versenyzők nem állhatnak a céltábla elé akármilyen fejszével.

Ez a balta nem fahasogatásra született

Van neve is: Butcher Throwing Axe (mészáros dobófejsze)

A World Axe Throwing League-nek (baltadobó ligának) világszerte 334 klubja van, köztük sok az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Japánban, Dél-Koreában és Dél-Amerikában, sőt Új-Zélandon is.

A hivatalos versenyfejsze nyele 43 centiméter hosszú, lakozott hikorifából készül. A balta fejének anyaga AISI 1045-ös minőségű szénacél, súlya 0,8 kilogramm. A balta összsúlya valamivel több, mint 1 kilogramm (2,25 lb). Ezt a baltát használják a legnagyobb eseményen, a World Axe Throwing Championship versenyen, de a WATL számos kategóriában indít megmérettetéseket: csatabárddal, kétkezes baltával, vagy akár dupla fejszével is összemérhetik ügyességüket a versenyzők.

Ez a balta nem fahasogatásra született

A képeken látható baltát úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb eséllyel “ragadjon” a célba, és ne pattanjon ki. Pengéje sokkal vékonyabb, mint egy átlagos fejszéé, hogy minél mélyebben tudjon a céltáblába hatolni, ne kelljen nagy erővel dobni, itt a pontosság a lényeg.

Ez a balta nem fahasogatásra született

A Butcher Throwing Axe ára 114,95 dollár (40 ezer forint), ebben tok is van, hogy használaton kívül biztonságosan lehessen szállítani.

Ez a balta nem fahasogatásra született

Itt pedig megnézheted a 2022-es hivatalos baltadobó versenyt:

 

Kép(ek) forrása: WATL