Life Kovács Miklós 2023. 12. 07.

Egy iPhone-fotó hozta össze a hibát a Mátrixban

Egy nőt két tükör előtt állva fotóztak le egy iPhone kamerájával, de a tényleges képen három teljesen különböző testhelyzetben látható.

A karok tartása tér el leginkább, mintha megelevenedtek volna a tükörképek. Photoshop? Hiba a Mátrixban? Nem, ez csak egy számítási hiba a fotózásban, ami a technológia miatt könnyen előfordulhat. 

A jelenség mögött a modern okostelefonos fényképezőgépek működése áll. Amikor megnyomjuk a fényképezőgép gombját, számítási műveletek milliárdjai történnek egy pillanat alatt – az eredmény pedig egy fénykép, amelyet az interneten közzétehetünk, remélve, hogy kap néhány lájkot. Vannak üzemmódok, amelyekben több egymás után piszok gyorsan lőtt sorozatfotóból állítja össze a képet a gép. A nő mozgott a fotó készítésének pillanatában,  az algoritmus pedig több képből illesztette össze a fotót. A végeredmény? Ezen képen látható:

Az okostelefonok szoftverei mindig egyszerre több képet csinálnak, tetszés szerint kombinálnak, és beállítják a kontrasztot, a telítettséget, a részletességet, elmossák a hátteret. Az esetek túlnyomó többségében ez nem jelent problémát, egyszer-egyszer azonban a szoftverek is hibáznak. 

Ezt a jelenséget bárki leutánozhatja egy iPhone és néhány tükör segítségével. Ami azt illeti, van egy TikTok-trend, amelyben az emberek pontosan ezt teszik, és mindenféle bolondos fotókat és videókat készítenek, kihasználva az algoritmus botladozását a tükörképek és a valódi emberek szétválasztásában.

Forrás: engadget.com
Kép(ek) forrása: wheatpraylove/instagram