Life Fehér Patrik 2023. 12. 07.

Megalkották a karácsonyfát, amit öröm lebontani

Kutatók kicsit megpiszkálták az egyik fenyőféle génállományát, hogy a karácsonyfának való példányok még jobbak legyenek. Fontos, a fa lebontásával kapcsolatos problémát is orvosoltak.

A karácsony központi dísze a fa, mely otthonunk kisebb-nagyobb részét elfoglalja. Amíg áll és díszíteni kell, addig gyönyörű, de ha bontására kerül a sor, hirtelen több száz, akár ezernyi gondunk is lehet a lehulló tűlevelek formájában.

A probléma igen régóta foglalkoztatott bizonyos embereket. Az észak-karolinai Karácsonyfa-genetikai Program pont ezért jött létre, melynek keretében 40 évig kísérleteztek Fraser-jegenyefenyőkkel, hogy szuperkarácsonyfát faragjanak belőlük. Az Egyesült Államokban ez az egyik legnépszerűbb választás, ha karácsonyfát vesznek az emberek, ugyanis tartós, jól bírja a szállítást hosszú távon, és elvileg kevésbé hullajtja a tűleveleket.

Megalkották a karácsonyfát, amit öröm lebontani

Ezzel a kevésbé résszel mégsem voltak elégedettek a genetikusok, akik rámentek arra, hogy minél kevesebbet hullajtsanak a fák. Kísérletükben majdnem 30 ezer különböző génállományú fát teszteltek, ezek közül választották ki a 25 legjobbat. 2018-ban a bő kéttucatnyi fafajtából erdőket telepítettek, azóta pedig a több mint 1000 fás állomány folyamatos vizsgálata zajlik.

Ha minden jól alakul, 2026 és 2028 között kereskedelmi forgalomba kerül az a fenyőmag, melyből a termesztők szuperfenyőket ültethetnek. A tűlevelek megtartása mellett ezek a fák gyorsabban is nőnek, valamint szebb az alakjuk, ezek eladhatóságukat is segítik. A gyorsabb növekedésnek köszönhetően egy méretesebb karácsonyfának való 1,8-2,1 méteres fa kifejlődéséhez a korábbi 7-8 év helyett elég lesz 6-7 év is.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images