Life Fehér Patrik 2023. 12. 11.

Ráfüggtek az emberek a kísérleti agycsipekre

Az agyakba épített implantátum-prototípusok már most megkönnyítik bizonyos emberek életét. Egy kísérlet résztvevői annyira elégedettek voltak, hogy ki sem kapcsoltatták a beültetett csipeket.

Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy testünkkel egy kívülről érkező eszköz beültetésével minden korábbinál fejlettebb életszintet érjünk el: az agyba ültethető implantátumok segítségével a számítógépek, telefonok gondolatvezérlése is lehetővé válik. Elon Musk és cége, a Neuralink például már engedélyt is kapott arra, hogy a versenyszféra egyik első hírnökeként ilyesmivel foglalkozzon civilek közreműködésével.

A tudományos kutatások már hosszabb ideje vizsgálják emberek segítségével a különböző implantátumokat, de az is egy komoly szintlépés jele, ami a Stanford Egyetemen történt. A szakemberek agysérültek teljesítményét kívánták javítani egy olyan csippel, mely a tudatosságért, tanulásért, emlékezetért, gondolkodásért és problémamegoldásért felelős régiók közötti aktivitást fokozta.

Az öt agysérülést szenvedett páciens mindegyikénél jelentős fejlődés volt tapasztalható a 90 napos teszten. A napi 12 órában bekapcsolt implantátumnak köszönhetően az információk feldolgozási sebessége átlagosan 32 százalékkal javult. Olyan, sokak számára hétköznapi, nekik azonban kihívást jelentő tevékenységeket tudtak ismét élvezni, mint az olvasás, a tévézés a videojátékozás.

A számoknál azonban sokkal jobb fokmérő talán az, hogy az ötből ketten elutasították, hogy a kísérlet végeztével kikapcsolják az implantátumot, és kérték, hogy az továbbra is működhessen, könnyítse életüket. Egyikük, a 2001-ben autóbalesetben megsérült Gina Arata elmondta, hogy a beültetett szerkezet javította a memóriáját, a koordinációját és az érzelemszabályozási képességét.

Forrás: Übergizmo