Life FIRSTCLASS 2023. 12. 15.

Brutálisan sokat repültek idén a magyarok

A legkevésbé sem fogták vissza magukat a magyar utazók, ha arról volt szó, hogy repülni kell. Másfélszer annyit repültek idén, mint tavaly – volt, aki tucatszámra vette a jegyeket.

A tavalyihoz képest másfélszer annyit, illetve összesen 821 különböző városba repültek idén a magyarok az év első tizenegy hónapjában – derült ki a Kiwi.com foglalásai adataiból. Ez 168 millió kilométernyi levegőben megtett utat jelent, a legtöbben pedig Londonba vettek repülőjegyet, utána a sorban két olasz város, Milánó és Róma következik.

A legnépszerűbb városok, ahová a magyarok repültek:

  1. London, Egyesült Királyság
  2. Milánó, Olaszország
  3. Róma, Olaszország
  4. Barcelona, Spanyolország
  5. Párizs, Franciaország
  6. Berlin, Németország
  7. Brüsszel, Belgium
  8. Valletta, Málta
  9. Bécs, Ausztria
  10. Palma de Mallorca, Spanyolország

A december 1-jéig lefoglalt utazások kapcsán a cseh székhelyű társaság megjegyezte, hogy a mostani rangsorban ötödik Párizs a karácsonyi időszakban az élre tör, ugyanis december 18-a és január 1-je között a francia fővárosba repülhet a legtöbb honfitársunk.

Ami az országok közötti bontást illeti, évek óta áll a lista élén Olaszország és Spanyolország a magyar utazók körében. Ugyanakkor az összetettben második Spanyolország felkapottabb lehet az ünnepi időszakban, mint Olaszország és Franciaország együttesen. A spanyolok körében Magyarország ugyancsak népszerű: Budapest az összetett listájukon a harmadik helyet foglalja el.

A legnépszerűbb országok, ahová a magyarok repültek:

  1. Olaszország
  2. Spanyolország
  3. Egyesült Királyság
  4. Görögország
  5. Németország
  6. Franciaország
  7. Portugália
  8. Hollandia
  9. Törökország
  10. Ciprus

A legtöbbször októberben repültek a magyarok

Január 1-je és december 1-je között a legtöbb repülőjegyet június 6-án vették, megelőzve szeptember 20-át és január 4-ét. A legnépszerűbb foglalási napnak a hétfő bizonyult, azon belül is a legtöbben este 19 órakor bonyolították le a tranzakciót.

Az idei évre, a Kiwi.com-on keresztül vásárolt jegyek átlagára 141 euró volt, ami a mostani árfolyamon átszámítva 54 ezer forintnak felel meg. Az 1500 km-nél rövidebb utakra szóló jegyek 106 euróba (kb. 40 ezer forintba), az 1500 és 4000 km közötti távra szólók 156 euróba (kb. 60 ezer forint) kerültek, míg a tengerentúli, 4000 km-nél messzebbi helyekre átlagosan 552 euróból, azaz 211 ezer forintból juthattunk el.

A foglalási adatok alapján a legtöbb magyar október 20-án szállhatott repülőre, amit a népszerűségi rangsorban egy másik októberi, egyben pénteki nap, október 27-e követett. Az előbbivel az október 23-i hétvégét hosszabbíthattuk meg, a másikkal pedig az őszi szünetet kezdhettük hamarabb. A dobogó legalsó fokára egy nyár közepi nap, július 10-e került.

2023 legjei a levegőben

Volt olyan magyar, aki nem kevesebb mint 83 alkalommal váltott repülőjegyet; ő a legtöbbet Írországból repült az Egyesült Királyságba. A globálisan foglalók közül a csúcstartó 16 különböző várost érintett, a magyar rekordot pedig 12 várossal sikerült felállítani, a következő útvonalon: Tenerife, London, Athén, Szingapúr, Denpasar, Manila, El Nido, Puerto Princesa, Cebu, Manila, Rijád, Milánó, Tenerife.

Egy márciusi felmérés során arra is fény derült, hogy a magyar utazók a trükköktől sem riadnak vissza: ha úgy spórolhatnak, tízből hatan hajlandóak megváltoztatni az utazásuk tervezett időpontját, minden negyedik magyar pedig akár kitérőket is beiktat, és egy vagy több is helyen is megáll – ebben egyébként nem maradunk el az európai átlagtól. Idén az utazáskereső „bárhová” funkcióját közel 25,5 millió, a „bármikor” lehetőséget pedig közel 60 millió alkalommal használták a magyarok.

Jövő évi utazások kapcsán pedig már több mint 12 millió magyar keresést rögzítettek. Szép számmal adtak el repülőjegyeket is; eddig a legtöbb Spanyolországba, valamint Olaszországba szól. Keresések szempontjából olyan városok találhatók a lista elején, mint Bangkok (Thaiföld), Dubaj (Egyesült Arab Emírségek) és Barcelona (Spanyolország).

Forrás: Kiwi.com
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images