Life Erdős Norbert 2023. 12. 17.

Ez az implantátum gyógyíthatja a cukorbetegséget

Egy nemrégiben megjelent tudományos publikáció szerint megtalálták a módját, hogyan fordítható vissza az 1-es típusú cukorbetegség.

A Kanadában található Albertai és a Cornell Egyetem kutatói olyan inzulintermelő, bőr alá ültethető implantátumot fejlesztettek, amely a kísérletek alapján képes lehet visszafordítani a cukorbetegséget. Az első körben egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy használatához nem kell kilökődést gátló gyógyszer sem.

1-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegségnek több típusa létezik, így a kialakulás okai, a tünetek és ezek kezelése eltérő. Egyelőre még egyik típusú cukorbetegség sem gyógyítható, számtalan kísérlet folyik a világon hogy megtalálják mi az oka a cukorbetegség kialakulásának és mi lehetne a gyógyító eljárása.

 

Az 1-es típusú diabetes egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. Korábban egészséges embereket támad meg, normál testsúllyal.

 

A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Ez azért is lehetséges, mert az inzulin iránti érzékenység megmarad. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

A szakemberek szerint így a jövőben sokkal több diabéteszben szenvedő beteg életét lehetne teljesebbé tenni – olvasható a Nature Biomedical Engineering című tudományos lapban. A fejlesztés Minglin Ma munkájának gyümölcse, aki olyan implantátumot alkotott, amely nem vált ki immunreakciót a szervezetből. Ezt az eszközt fejlesztették tovább egy inzulintermelő egységgel.

Az eredmények nagyon biztatók, eddig csak egereken végezték el, így ahhoz, hogy az emberi tesztekig eljusson, még van néhány köre a kutatóknak, de nagyon bizakodnak.

Forrás: interestingengineering.com
Kép(ek) forrása: Getty Images