Life Fehér Patrik 2023. 12. 18.

Épül az első számítógép, ami versenyre kelhet az emberi aggyal

Jelenleg nincs a világon tanulásra alkalmasabb alkotás az emberi agynál, egyetlen számítógép sem ér a nyomába. Hamarosan változhat a helyzet, ugyanis épp egy ilyen gépet építenek ausztrál kutatók.

A számítógépek már régen túlhaladtak azon a szinten, hogy csupán az utasításokat hajtsák végre. Feladatokat is tudnak teremteni maguknak, sőt, addig kísérleteznek valamivel, amíg arra megoldást nem találnak. Ezt hívjuk gépi tanulásnak.

Ám eddig még sosem érte el az emberi tanulási folyamat szintjét a gépeké. Ezt azért tudjuk, mert számszerűen kifejezhető, hogy az emberi agy másodpercenként kb. 228 ezer milliárd szinaptikus műveletet tud elvégezni, ilyen teljesítményre pedig ember alkotta tárgy eddig még nem volt képes.

Változtatnának ezen azonban a Western Sydney University kutatói, mégpedig úgy, hogy megépítik a világ első olyan számítógépét, mely kvázi képes szimulálni az emberi agyat. A DeepSouth nevű masina 2024 áprilisára készülhet el, és azt remélik tőle, hogy nagy adatmennyiséget képes lesz majd gyorsan feldolgozni, miközben jóval kisebb lesz más szuperszámítógépeknél saját alkotásuk.

Utóbbi kifejezetten fontos szempont: a neuromorfikus szuperszámítógép teljesen moduláris, ráadásul szinte teljes egészében kereskedelmi forgalomban kapható elemekből áll össze. Az ausztrál egyetem projektjével arra a problémára keres megoldást, hogyan lehetne csökkenteni a szuperszámítógépek, valamint a mesterséges intelligencia energiafogyasztását.

Egyes szakértők szerint a különböző MI-rendszerek hamarosan több energiát fogyaszthatnak, mint számos kisebb ország a Földön, így fontos lenne, hogy úgy működtessék őket, ahogy az emberi agy is dolgozik: elég neki csak 20 W másodpercenként.

Forrás: westernsydney.edu.au
Kép(ek) forrása: Getty Images