Life Fehér Patrik 2023. 12. 19.

2023 legjobb filmjei és sorozatai

Volt mit nézni a mozikban és a streamingszolgáltatók felületein 2023-ban. Nézői vélemények és érdeklődések alapján összeszedték, mely alkotások bizonyultak idén a legjobbnak.

Vissza sem tudunk gondolni, mennyi remek film és sorozat mutatkozott be 2023-ban. Talán nem is tudnánk közülük legjobbat választani, rangsort pedig még kevésbé tudnánk összeállítani. A nézők azonban megtették ezt azzal, hogy folyamatosan értékelték, mit láttak, valamint érdeklődtek az alkotások felől.

A világ legnagyobb filmes-sorozatos értékelőoldala, az IMDb elő is állt három listával, melyek 2023 legjobb filmjeit, sorozatait és színészeit listázzák. Sorrendjüknél kiemelt figyelmet kapott az érdeklődés: számos, az oldalukra ellátogató internetező nem szavaz, csak információt keres, de ez is értékmérőnek mondható, hiszen előzetes információ nélkül nem nézte volna meg egy tetszőleges sorozat vagy éppen egy színész profilját. Havi több mint 200 millió látogató már mérvadónak mondható ebből a szempontból.

A mozifilmek csatájában már a nyáron biztosnak tűnt, hogy a Barbie vagy az Oppenheimer lesz a győztes. Pénzügyileg előbbi lett sikeresebb, ahogy az várható volt, azonban az online érdeklődés a történelmi film iránt volt magasabb, így az lett az első.

Margot Robbie, a Barbie főszereplője (Kép: Hector Vivas/Getty Images)

Margot Robbie, a Barbie főszereplője (Kép: Hector Vivas/Getty Images)

A sorozatoknál a The Last of Us videojáték-feldolgozás tarolt. Ennek megfelelően a színészek listáján is előkelő helyre kerültek a benne játszók, Pedro Pascal konkrétan az első lett (igaz, esetében segített a szintén népszerű A Mandalóri is a jó helyezésben). Szereplőtársai, Bella Ramsey és Katee Sackhoff is befértek a legjobb tízbe. Barbie-ként Margot Robbie a hatodik, a J. Robert Oppenheimert alakító Cillian Murphy a tizedik lett.

2023 legjobb filmjei

 1. Oppenheimer
 2. Barbie
 3. A galaxis őrzői: 3. rész
 4. A kis hableány
 5. John Wick: 4. felvonás
 6. Super Mario Bros.: A film
 7. Öt éjjel Freddy pizzázójában
 8. Pókember: A Pókverzumon át
 9. Megfojtott virágok
 10. Flash – A Villám

2023 legjobb sorozatai

 1. The Last of Us
 2. Ahsoka
 3. Utódlás
 4. Fekete tükör
 5. A Mandalóri
 6. One Piece
 7. Az Usher-ház bukása
 8. Ted Lasso
 9. A mackó
 10. V generáció
Pedro Pascal és Bella Ramsey a The Last of Us-ból (Kép: Warner Bros. Discovery)

Pedro Pascal és Bella Ramsey a The Last of Usból (Kép: Warner Bros. Discovery)

2023 legjobb színészei

 1. Pedro Pascal
 2. Mary Elizabeth Winstead
 3. Ana de Armas
 4. Jenna Ortega
 5. Bella Ramsey
 6. Margot Robbie
 7. Rebecca Ferguson
 8. Katee Sackhoff
 9. Carla Gugino
 10. Cillian Murphy
Forrás: IMDb
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Universal Studios