Life Fehér Patrik 2023. 12. 20.

Különös dologban lett világelső egy magyar focicsapat

Ezt az első helyet valószínűleg elcserélné a bajnokság valamelyik előkelőbb pozíciójára a Kecskeméti TE, így azonban világszerte felnézhetnek rájuk - szó szerint.

Érdekes adatsort tett közé a minap a CIES Football Observatory. A svájci futballelemzők már számos érdekességre rámutattak a foci világában – ezúttal például azt vizsgálták, milyen magasak és alacsonyak a világ labdarúgóklubjai, pontosabban azok játékosai átlagosan.

Trendeket a laikusok is megállapíthatnak előzetesen, akár még futballtudás nélkül is: elég csak belegondolni abba, hol élnek a világon alacsonyabb és magasabb emberek. A Távol-Keleten például átlagosan alacsonyabbra nőnek az emberek, míg Nyugat-Európában magasabbra.

Ez meg is látszik az 53 bajnokság idei játékosállományát listázó adatsoron. A három legkisebb csapat Japánban található: a Sagan Tosu játékosainak átlagmagassága a legkisebb, mindössze 174,18 cm, de épphogy felülkerekedett rajtuk az Albirex Niigata (175,01 cm) és a Yokohama FC (175,38 cm).

A lista másik végén uralják a németek, a legjobb hatba négy klubot is adnak.

A dobogó csúcsán azonban az NB1-es téli szünetet a nyolcadik helyen áttelelő Kecskeméti TE áll 187,13 cm-es átlagmagassággal.

Biztosan csal a perspektíva is, de ettől még magasabbak a fehér mezes kecskemétiek (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Biztosan csal a perspektíva is, de ettől még magasabbak a fehér mezes kecskemétiek (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A kecskemétiek játékosállománya a mögöttünk hagyott hónapokban főkként hórihorgas futballistákból állt, a csapat 62,5 százaléka magasabbra nőtt 186 centiméternél. 175 centinél alacsonyabb játékost csak elvétve lehetett látni lila mezben (4,2 százalék). Ezen adottságuk jól jön a fejpárbajoknál, rögzített helyzeteknél, mint a szabadrúgások vagy épp a szögletek.

Mögöttük a már említett németek következnek: a tornasor másodikja a TSG Hoffenheim (186,92 cm), míg a harmadik az FC Schalke 04 (186,83 cm).

A Kecskemét után egyébként a Diósgyőri VTK következik a magyar magassági sorrendben 185,95 cm-es átlaggal, a legkisebb magyar vizsgált klub pedig a Ferencváros, 180,76 cm-rel.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Laszlo Szirtesi/Getty Images