Magic Fehér Patrik 2023. 11. 18.

Ők jelenleg a futball legjobb mellékszereplői

A legnagyobb sztárok árnyékában játszó, az ő sikereiknek megágyazó játékosok általában kevesebb szót kapnak - de nem most: mutatjuk az idei szezon eddigi legjobb előkészítőit!

Hajlamosak vagyunk elfelejteni a világ legsikeresebb futballistái kapcsán, hogy ők egy 11 fős csapat részei, egyedül a pályán nem sokra mennének. Egy sikercsapat többi tagjának is ugyanúgy jár az elismerés, a CIES Football Observatory pedig összeszedte, egészen pontosan kik is azok, akik napjainkban a legtöbb dicsérő szót kaphatják az öltözőkben, a csapattársaktól vagy épp a szakértőktől.

A svájci futballelemző cég megnézte a világ első osztályú bajnokságainak statisztikáit a 2023/2024-es szezon eddig eltelt részében, és a kulcspasszok és a várható gólpasszok száma, valamint a meccsek nehézségi szintje (egy angol bajnoki pl. nehezebb, mint egy magyar) alapján rendszerezte a játékosokat – ezekből állt össze egy értékindex. A kulcspasszok olyan átadások, melyből a labdát átvevő játékos lövést indított.

Kiszűrve azon játékosokat, akik nem töltöttek legalább hét teljes meccsnyi (630 perc) időt a pályán, a legjobb a Paris Saint-Germain jobbszélsője, Ousmane Dembélé lett. A francia játékostól meccsenként 2,45 kulcspasszra számíthatnak a társak.

Ousmane Dembélé (Kép: David Ramos/Getty Images)

Ousmane Dembélé (Kép: David Ramos/Getty Images)

Még ha nem is tűnik soknak, ez elképesztően magas érték. Hogy kontextusba helyezhessük, elég csak megnézni a második és harmadik helyezettet: Leroy Sané a Bayern Münchenben 1,62 kulcspasszt jegyez meccsenkénti átlagban, míg Nico Williams a spanyol bajnokságban vitézkető Athletic Clubnál 1,54-et tudott.

A lista negyedik helyén a PSG sztárja, Kylian Mbappé következik. Nála a kulcspasszok száma 1,95/meccs, cserébe viszont csak minden ötödik meccsen számíthatnak tőle gólpasszra a társak. A müncheni Sanétól majdnem minden második mérkőzésen kaphatnak asszisztot a többiek, és a bilbaói Williams is közel van ehhez.

A legjobb ötbe az angol bajnokságból fért még be egy támadó Moussa Diaby (Aston Villa) személyében. A teljes lista itt böngészhető.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images