Kihirdette az év legjobb fogásait a Tasteatlas. A gasztronómiai interaktív világtérkép oldalán a világ nagyjából minden ételét fel lehet lelni, a közösség pedig folyamatosan értékeli is ezeket, beleértve az összetevőket és a helyszíneket is. 2023-ban sem tettek másképp a felhasználók.
Az oldal összesítette is ezeket a pontszámokat, és kihirdették a 2023/2024-es év legjobb fogásait. Az összesen 10 927 listázott ételre 271 ezernél is több érvényes értékelés érkezett. Ezekből áll össze a legjobb száz listája, melyen dominálnak az olasz és a kínai kaják, de számos török, japán és indiai fogással is lehet találkozni. Magyar étel nem került a legjobbak közé, ahol még a 100. helyezett is 4,47 csillagos értékelést kapott az ötből.
Az élmezőnyben egy kínai és egy olasz fogás is szerepel, azonban a dobogóra nem ezen nemzetek ételei kerültek. Mutatjuk is a legjobbakat, görgess lejjebb!
Ahogy tavaly, úgy idén is ötödik helyen végzett a guotie. A kínai fogás 4,7 csillagot kapott. Pekingi raviolinak is hívják a sertéshússal, zöldhagymával, gyömbérrel, kínai kellel és szezámmagolajjal töltött fogást, melyet megsütnek, és még utcai gyorskajaként is árulnak
Igazi klasszikus a nápolyi pizza, melyet be sem kell mutatni. 4,7 csillaggal a negyedik lett.
A világ a pad thait tartja Thaiföld nemzeti ételének, a valóság azonban az, hogy ezt a címet a phat kaphrao viseli. A lista bronzérmese (4,73 csillag) zsíros, a wokban pirítást jól bíró húsból, bazsalikomból és fűszerekből áll, köretként rizst adnak hozzá, az egészre pedig egy tükörtojást helyeznek
Amíg mi a nehéz, zsíros ételeket kenyérrel kísérjük, addig Délkelet-Ázsiában, kiváltképp Malajziában roti canai kerül az asztalra. A lista ezüstérmese (4,74 csillag) vízből, tisztított vajból (ghee) és sóból áll, vékony, tésztája puha, és curry-k mellé, valamint reggeliként fogyasztják
Tavaly még csak második volt, idén viszont az első lett a picanha 4,75 csillaggal. A steakféle Brazíliából ered, hátszínből készítik, különlegessége pedig az, hogy nyársra húzva grillezik, majd onnan szeletelik le. Elkészítési módja miatt figyelni kell arra, hogy ne legyen túl száraz a hús – a profik alacsonyabb zsírtartalmú húsból is ízletes és nem száraz picanhát készítenek
Forrás:
Tasteatlas
Kép(ek) forrása:
Getty Images