Life Támogatott tartalom 2024. 01. 20.

Ez nem adrenalinfüggőség

Az emésztésünkre a hétköznapjaink minden mozzanata hatással van. Az ülő életmód, a székrekedés, a terhesség, az elhízás, a fizikai munka és a stressz okozta emésztési zavarok gyakran okozhatnak aranyérbetegséget. Utóbbival kapcsolatban nyújtunk segítséged neked. Rohanó világunkban a stressz nehezen elkerülhető jelenség. Egyeseknek a lételeme, és kifejezetten szeretik, mások megpróbálják elkerülni, a többség viszont kénytelen elviselni. […]

Az emésztésünkre a hétköznapjaink minden mozzanata hatással van. Az ülő életmód, a székrekedés, a terhesség, az elhízás, a fizikai munka és a stressz okozta emésztési zavarok gyakran okozhatnak aranyérbetegséget. Utóbbival kapcsolatban nyújtunk segítséged neked.

Rohanó világunkban a stressz nehezen elkerülhető jelenség. Egyeseknek a lételeme, és kifejezetten szeretik, mások megpróbálják elkerülni, a többség viszont kénytelen elviselni. Próbálnak tudomást sem venni róla, így idővel megjelennek náluk a tartós stressz káros hatásai. Az állandó stressz gyakran vezet emésztési zavarokhoz, legyen az irritábilis bél szindróma vagy székrekedés.

A stresszt nem szabad bagatellizálni

Az emésztési problémák általában úgy jönnek létre, hogy a tartós stressz a bélmozgásokat és a belek vérellátását is befolyásolja.

  • Egyesek a feszültebb napokon hasmenéstől szenvednek. Ilyenkor a központi idegrendszer izgalmi állapota a belek működésére is kihat. A bélfal izmainak túlműködése gyorsabban továbbítja az ételt, így nem marad elég idő az étel emésztésére.
  • Másoknál a bélműködés lelassul. Stressz esetén a keringésük úgy rendeződik át, hogy a belek helyett inkább a vázizmok és az agy kap több vért. A bélrendszer működése ilyenkor lelassul, székrekedés alakul ki.

Amíg a stressz nem állandó, ez az állapot kifejezetten előnyős lehet. Versenyhelyzetben így készül fel a szervezetünk, hogy a maximális teljesítményt tudja nyújtani. Az adrenalinfüggők ezt az állapotot próbálják minden egyes extrém tevékenységükkel előidézni. Érdemes itt megjegyezni, hogy ez az állapot következmények nélkül nem tartható fenn sokáig. Amennyiben a stressz és a feszültség állandósul, megnövelheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét, illetve súlyosbíthat már meglévő betegségeket.

A stressz gyomorproblémákat is okozhat.

A stressz gyomorproblémákat is okozhat.

Aranyér is lehet a vége

A stressz miatt kialakuló emésztőrendszeri funkciózavar egyik leggyakoribb következménye az aranyérbetegség. Ugyanitt érdemes megemlíteni a refluxot, a gyomorfekélyt és a különböző felszívódási zavarokat is. A stressz kapcsán kialakuló aranyeresség általában két lényeges tényezőre vezethető vissza. Az egyik a fentebb említett emésztési zavar megjelenése, és ezen belül is a székrekedéssel járó erőlködés, amely a végbél visszereit károsítja. A másik ok, hogy stresszes állapotban a testi feszültség a vázizmok tónusának a növekedését okozza. A hasüreg falát vázizmok alkotják, amelyek megfeszülve megemelik a hasüregi nyomást. Ez a hasüreg nyitott végeinél okozhat gondot. Mivel a végbélnyílás az egyik ilyen „rés”, a nyomás ide tevődik át, tartósan kitágítva és a végbélnyíláson át kipréselve a végbél falában lévő vénákat. Ezeknek a tágulata és gyulladása okozza a fájdalmat és a vérzést. Ez a másik tényező, amely közrejátszik abban, hogy tartós stressz mellett gyakoribb az aranyérbetegség.

Fontos az egészséges étkezés.

Fontos az egészséges étkezés.

Így kerülhető el

Mivel a tartós stressz káros, érdemes pihenéssel, relaxálással vagy testmozgással ellensúlyozni. Ideális esetben a rendszeres testmozgás eltereli a gondolatokat a stresszt okozó helyzetekről, így a sport, az erőnléti edzések, de még a séta is alkalmas lehet arra, hogy kitisztítsa a fejünket, kiengedhessük a fáradt gőzt, illetve a nap folyamán felgyülemlett feszültséget.

Segítséget jelenthet az összes stresszoldási technika: a meditáció, a jóga, az autogén tréning, továbbá a speciális légzőgyakorlatok napi alkalmazása. Nincs szabály arra, hogy kinél melyik technika fog beválni, és nem szégyen erről szakemberrel (pszichológus, life coach, meditációs terapeuta) konzultálni, párhuzamosan akár többféle módszert is kipróbálni.

Az állandó stressz kapcsán kialakuló emésztőrendszeri betegségek gyakran sokat javulnak miután a szabadidőnkben sikerül kikapcsolnunk és ellazulnunk. Amíg az életmódváltás tartós hatása meg nem jelenik, érdemes a kellemetlen tüneteket mielőbb enyhíteni.

HIRDETÉS

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Ezt tedd, és nem lesz aranyered

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay