Life Fehér Patrik 2024. 01. 23.

Ezekben az országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni

Többféle mérőszám alapján értékelték a világ országait az alapján, mennyire jó ott nyugdíjasnak lenni. Mutatjuk az eredményeket!

1881-ben Otto von Bismarck, a Német Birodalom első kancellárja egy akkor radikálisnak tűnő ötlettel állt elő: a 70 év felettiek állami díjazásban részesülnek, ezzel ösztönözve őket arra, hogy hagyják abba a munkát. Ez lett a nyugdíj, melyet mára gyakorlatilag minden ország átvett.

Napjaink nyugdíjasainak életét azonban nem csupán a pénzfolyósítás határozza meg. A Natixis nevű vagyonkezelő cég 44 ország – köztük Magyarország – helyzetét vizsgálta meg, négy fő kategória figyelembe vételével, melyek leginkább befolyásolhatják a nyugdíjasok életét. Ezek a kategóriák az egészség (egészségügyre költött pénz fejenként, várható élettartam), az életminőség (boldogsági szint, levegő- és vízminőség, a környezet biodiverzitása), az anyagi jólét és a nyugdíjköltségek (elsősorban az állam pénzügyi helyzetét vizsgáló mutatók).

A mutatókból maximálisan elérhető pontszám vagy százalék 100 volt, ám ilyen magas értéket a legjobb országnak sem sikerült elérnie. A közzétett sorrend csak az első 25 országot tartalmazza, ezek között Magyarország nem szerepel. Mutatjuk azonban az első tíz országot:

Helyezés Ország Értékelés
1. Norvégia 83%
2. Svájc 82%
3. Izland 81%
4. Írország 80%
5. Luxemburg 79%
6. Hollandia 79%
7. Ausztrália 78%
8. Új-Zéland 77%
9. Németország 76%
10. Dánia 76%

A lista élén Norvégia található, ez az ország napjaink “nyugdíjas mennyországa”. Első helyéhez hozzájárult, hogy az egészségügyi és anyagi jólét szempontjából is remek mutatókat tud felmutatni, ráadásul az utóbbi években nőtt az átlagéletkor, 83,3 évre. Alacsony a munkanélküliség is (3,8 százalék), ez is javítja a helyzetüket.

Korábban egyébként kiderült, hogy a nyugdíjasok – ha megtehetik – inkább egy másik országot részesítenek előnyben. Részletek itt olvashatóak:

Forrás: Natixis, Visual Capitalist
Kép(ek) forrása: Getty Images