Life Fehér Patrik 2024. 01. 24.

Beválasztották Budapestet a világ legjobb városai közé

Előkelő helyen végzett a világ egyik legnagyobb utazási magazinjának legjobb városokat listázó rangsorában Budapest. Közép-Kelet-Európából más város fel sem került az 50-es listára.

Immár hatodik alkalommal állította össze a Time Out utazási magazin a világ legjobb városait rangsoroló listáját, a Best Cities in the World-öt. Alapvetően ez egy szubjektívnek mondható lista, elsődlegesen ugyanis egyfajta utazási inspirációként szolgál, azonban súlyt ad neki az, hogy készítésénél az egyes városokban több ezer embert megkérdeznek saját lakhelyükről.

Az ilyen első kézből szerzett tapasztalatok képet adnak arról, milyen is valójában a város életében részt venni, és mit tartogathat az esetlegesen oda utazóknak. Ezt követően a lapnak író utazó bloggerek is véleményt alkottak, de az eredmények összegyúrásához megkérdezték még az utca emberét arról is, hogy ő hová költözne szívesen a világon.

Mindebből az jött ki, hogy New York a világ legjobb városa, melyet kulturális sokszínűség jellemez, a kaja remek, lakói boldogok és a megkérdezettek 15 százaléka is oda költözne. A lista élén szerepel még Fokváros, Berlin, London és Madrid, számunkra talán azonban fontosabb az, hogy

Budapest egyedüliként szerepel a szomszédos országok közül a top50-ben.

Az indoklásban Európa legszebb fővárosaként hivatkoznak a 26. helyezettre, kiemelve a Dunán átívelő elegáns hidakat és a remek tömegközlekedést. Megemlítik, hogy Budapest tavaly volt 150 éves, valamint azt is, hogy kerékpárutakkal igen jól átszőtt, így zöld is a város. Bulizási szempontból biztonságos helyként aposztrofálják a magyar fővárost, ahol az A38 koncerthajón is ki lehet kapcsolódni, de fürdőink is egyedi látványosságnak mondhatóak – példának okáért a Rudas panoráma-jakuzziját említik.

Az A38 (Kép: Marco BULGARELLI/Gamma-Rapho via Getty Images)

Az A38 (Kép: Marco BULGARELLI/Gamma-Rapho via Getty Images)

A dicsérő szavak felét a gasztronómia kapta, beleértve a Michelin-csillagos helyeket a belvárosban. Egy városlátogatás aktuális apropójaként a megújuló Városligetet jelölték meg, mely közparkból kulturális központtá alakul át, benne például a Magyar Zene Házával.

A Magyar Zene Háza (Kép: zenehaza.hu)

A Magyar Zene Háza (Kép: zenehaza.hu)

Magyarországot nemrég más szempontból is felfedezte egy neves külföldi lap, arról itt olvashatsz:

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images