Life Erdős Norbert 2024. 01. 25.

Rossz hírek érkeztek a Marsról

Nem tud többet repülni az Ingenuity minihelikopter a Marson, a héten a Földre küldött felvételeken ugyanis látszik, hogy több rotorlapát is megsérült egy leszállás során.

A NASA friss tájékoztatása szerint a minihelikopter (de nevezzük inkább drónnak) ugyan még egyenesen áll és képes kommunikálni a földi irányítóközponttal, repülni azonban már képtelen. Ezzel az eredetileg mindössze 30 napra tervezett misszió csaknem három évet követően véget ért.

Az Ingenuity nevű drónt 2021 februárjában tette le a vörös bolygó felszínén a Perseverance marsjáró. A lítium-ion akkumulátorral meghajtott 1,8 kilogrammos eszköz volt az első légi jármű, amely egy másik bolygó felszínén emelkedett a levegőbe.

Üzembe helyezése óta a szélsőséges marsi körülményekkel dacoló Ingenuity a tervezett öt helyett 72 repülést hajtott végre.

A NASA hivatalos bejelentkezésben közölte a nyilvánossággal, hogy a gép küldetése véget ért.

 

Az Ingenuity 72 repülést hajtott végre és a tervezettnél több mint tizennégyszer messzebbre repült, miközben több mint két órányi teljes repülési időt tudhat maga mögött.

A NASA úgy tervezte, hogy a helikopter január 18-án egy rövid függőleges repülést hajt végre, hogy meghatározza a helyzetét, miután az előző repülés során kényszerleszállást hajtott végre. Az adatok azt mutatják, hogy a helikopter a terveknek megfelelően elérte a maximális 12 méteres magasságot, és 4,5 másodpercig lebegett, mielőtt másodpercenként 1 méteres sebességgel megkezdte volna az ereszkedést.

A felszín felett körülbelül 1 méterrel azonban az Ingenuity elvesztette a kapcsolatot a marsi roverrel. A következő napon sikerült helyreállítani a kommunikációt, és a NASA földi irányítóinak. A rotorlapát sérülését feltáró képek néhány nappal később érkeztek meg. A kommunikáció megszakadásának okát és a helikopter leszálláskori tájolását még vizsgálják a szakemberek.

Forrás: MTI, NASA
Kép(ek) forrása: NASA