Life Fehér Patrik 2024. 01. 26.

A fizika törvényeivel dacol a rekorder óriáskerék

Megmutatták, milyen lesz a világ legnagyobb küllő nélküli óriáskereke, így már a laikusok számára is érthetőbbé válik a látványosság működési elve.

Még tavaly márciusban bejelentették a dél-koreai főváros, Szöul elöljárói, hogy a maga nemében rekorder óriáskereket építenek. Jellegzetessége, hogy küllők nélkül épül majd – ez Európában nem megszokott látvány, Ázsiában azonban egyre inkább igen – , és ebben a kategóriában a Föld legnagyobbja lesz.

Azóta nem voltak hírek a 2027 végéig felépíteni kívánt turistalátványosságról, képek terén sem kaptunk sokat a 180 méter magas szerkezet megjelenésével kapcsolatban. Ennek azonban véget vetett az UNStudio nevű dizájncég, a Szöul Gyűrű tervező, akik saját állításuk szerint újra feltalálták az óriáskereket.

Közzétett látványtervükön látható, hogy két kvázi sínszerűséghez csatlakoznak majd az utasokat szállító kapszulák, szám szerint 64 darab. Ezekben egyidejűleg 20-25 ember fér el, így 1400 fő élvezheti majd egyidejűleg Szöul panorámáját – ez kétszerese a London Eye kapacitásának.

A kerék egy 40 méter magas kulturális központra épül majd, ebben kiállítások mellett előadóterem, valamint éttermek és üzletek találhatóak majd. Korábbi hírek szerint a projekt becslések szerint 400 milliárd wonba, átszámítva közel 110 milliárd forintba kerül.

Forrás: UNStudio