Life Erdős Norbert 2024. 01. 29.

50 éves az átváltozóművész, akiért mindig érdemes beülni a moziba

Az Oscar-díjas Christian Bale az egyik legsokoldalúbb brit filmszínész, aki bármilyen szerephez nyúlt, az szinte azonnal behúzta a nézőt. Szakmai alázata pedig megkérdőjelezhetetlen.

Christian Bale fél évszázada született, egészen pontosan 1974. január 30-án. Tudtad, hogy első szerepét nyolcévesen egy reklámban kapta, nem sokkal később pedig a West End egyik színházában Rowan Atkinson, azaz Mr. Bean oldalán, majd az Anastasia című tévéfilmben Amy Irving, Steven Spielberg akkori felesége mellett játszott?

Nagyapja kaszkadőr volt, anyja bohóc és táncosnő, apja kereskedelmi pilóta. Kisgyermekként anyja cirkuszával utazgatva több országban megfordult. 1987-ben A nap birodalma című filmben Bale-t négyezer jelentkező közül választották ki. A második világháború alatt játszódó alkotásban egy Kínában felnőtt angol kisfiút alakított, aki elszakad szüleitől és egy japán internálótáborba kerül. Alakítását több díjjal ismerték el, de a nyilvánosságot kerülte, az interjúkról szabályszerűen megszökött.

A nap birodalma

A nap birodalma

Nyúlfarknyi szerepet kapott Kenneth Branagh V. Henrik című filmjében 1989-ben, majd 1992-ben a Rikkancsok című zenés alkotásban, s a kritika ugyan dicsérte, a film hatalmasat bukott, a Disney egyik legkisebb bevételt hozó filmje lett.

Ezek után Bale egyre nagyobb szerepeket kapott, a Kisasszonyokban Winona Ryder, az Egy hölgy arcképe című filmben Nicole Kidman partnere volt, szerepelt a Szentivánéji álom 1999-es filmváltozatában.

 

A nagy áttörést a Bret Easton Ellis regényéből készült Amerikai pszichó (2000) hozta meg számára, ebben egy kegyetlen, de gazdag és sikeres yuppie sorozatgyilkost alakított, már-már fekete komédiába hajlóan.

Néhány évvel később, 2004-ben A gépész főszerepéért naponta csak egy almát és egy kávét fogyasztva, 25 kilót leadva csontsoványra fogyott, a pszichothrillerben egy álmatlanságban szenvedő munkást alakított, aki sorozatos hallucinációi miatt balesetet okoz, s kirúgása után végleg elhatalmasodik rajta a paranoia.

 

Ezután intenzív izomépítésbe kezdett, hogy Christopher Nolan Batman – Kezdődik című 2005-ös filmjében George Clooney és Michael Keaton nyomdokaiba lépve eljátszhassa a szuperhős Bruce Wayne-t. Batman jelmezét 2008-ban ismét magára öltötte, és A sötét lovag még nagyobb siker lett, ami részben annak tudható be, hogy ez volt a Jokert alakító Heath Ledger utolsó filmje. Harmadik Denevérember-mozija a 2012-es A sötét lovag – Felemelkedés volt.

 

A 2006-os, Hajnali mentőakció című háborús film kedvéért hónapokat töltött a távol-keleti dzsungelben. A tökéletes trükk című műben 2006-ban Hugh Jackman bűvész riválisát játszotta, 2007-ben a Börtönvonat Yumába című westernben tűnt fel, az I’m Not There című alkotásban – többek között Cate Blanchett és Heath Ledger társaságában – ő is megszemélyesítette Bob Dylant. John Connor bőrébe bújhatott a Terminátor: Megváltás című filmben 2009-ben, ugyanebben az évben a hírhedt gengszter John Dillingert “levadászó” FBI-ügynök volt.

A harcos című alkotásban (2010) profi bokszolót játszott, elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat. A 2013-ban bemutatott Amerikai botrányban egy szélhámost alakított, a szerephez egy valódi szélhámos interjúit tanulmányozta, kopaszra borotválta a fejét és ferde testtartást vett fel, amitől porckorongsérvet kapott. A kritikusok lebilincselőnek találták alakítását, Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték.

Szerepelt Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok című filmjében, amely vegyes fogadtatást kapott. Adam McKay rendezővel 2015-ben dolgozott együtt először, A nagy dobás című filmen, amely a 2008-as pénzügyi világválsághoz vezető tőzsdei manipulációkról szólt, jutalma újabb Oscar- és Golden Globe-jelölés lett. Hangját és mozgását kölcsönözte a párduc Bagirának 2018-ban a Maugli: A dzsungel legendája című műben, melyet Andy Serkis rendezett. Szintén ebben az évben került a mozikba az Alelnök, amelyben a politikai manipulátor Dick Cheney amerikai alelnököt formázta meg, s ismét jelölték Oscar-díjra és Golden Globe-ra.

Az aszfalt királyai - Balra Matt Damon, mellette pedig Christian Bale.

Az aszfalt királyai – Balra Matt Damon, mellette pedig Christian Bale.

Ken Miles autóversenyzőt alakította 2019-ben Az aszfalt királyaiban, 2022-ben szerepelt a Halványkék szemek című, Edgar Allan Poe-t idéző kosztümös krimiben, majd ő volt Gorr, az Istenek Mészárosa a Thor: Szerelem és mennydörgés című szuperhősfilmben, ezzel azon kevés színészek egyike lett, akik a DC és a Marvel filmuniverzumában is szerepet kaptak.

Az amerikai állampolgársággal is rendelkező Christian Bale a szerepek iránti hihetetlen elkötelezettségéről ismert, már-már megszállottan igyekszik beleélni magát alakításaiba, generációjának egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésze. Magánéletét féltőn óvja, de azt tudni, hogy állatvédő és rajong a videójátékokért. Egykori modell és kaszkadőr feleségével 2000 óta élnek együtt, két gyermekük született.

Forrás: IMDb, MTVA Sajtóarchívum, The Hollywood Reporter, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Disney, Getty Images