Life Fehér Patrik 2024. 01. 29.

Ezek a focicsapatok tapsolják el a legtöbb pénzt

Tudod, mely futballklubok szórják a leginkább a pénzt? Egy új elemzés kiderítette, ahogy azt is, kik a legtakarékosabbak.

Közismert, hogy óriási pénzek mozognak a futball világában, így a modern játék klubvezetési szinten legalább annyira szól a jó gazdálkodásról, mint a sportról. Ennek egyik fontos mérőszámát vizsgálta meg a CIES Football Observatory legújabb elemzésében.

A svájci sporttudományi intézet 2014 és 2023 között gyűjtötte össze azt, hogyan is gazdálkodtak a világ klubjai az átigazolási szezonokban. Arra voltak kíváncsiak, mely alakulatok keresték a legtöbb pénzt, illetve kik voltak azok, akik kis túlzással a világ vagyonát is elköltötték, jókora mínuszban zárva a feldolgozott tízéves időszakot. Egyetlen fő szabályként lefektették, hogy a saját nevelésű játékosok eladásából származó bevételeket nem veszik figyelembe, így csakis a klasszikus játékoskereskedelemre koncentráltak.

A lista “jó oldalának” élén a 2020-2021-es szezon francia bajnoka, a LOSC Lille végzett 386 millió eurós (150 milliárd forintos) pozitív egyenleggel. A kiemelkedő eredmény egyik elősegítője az azóta a Napolihoz igazolt Victor Osimhen, akit például 22,4 millió euróért vettek, és egy év múlva 75-ért adtak el a Transfermarkt adatai szerint.

Pirosban a Lille csapata (Kép: Catherine Ivill/Getty Images)

Pirosban a Lille csapata (Kép: Catherine Ivill/Getty Images)

A legjobb mérlegű csapatok 2014 és 2023 között

Csapat (nemzetiség) Mérleg (millió euró)
LOSC Lille (francia) +386
AFC Ajax (holland) +317
RB Salzburg (osztrák) +233
AS Monaco (francia) +218
RB Leipzig (német) +216

Az elmúlt évek híradásaiból talán nem nehéz kitalálni, hogy a sor másik oldalán, a legnagyobb mínusszal az FC Barcelona áll. Az óriási adósságot maga előtt görgető katalán csapat 631 millió euróval (245 milliárd forinttal) költött többet tíz év alatt, mint amennyi bevétele volt játékoseladásokból. A gigantikus pénzszórás számait korrigálhatná, ha beleszámították volna az akadémiáról kikerült játékosok eladásából befolyt összeget is, a Barcelona utánpótlás-nevelése nem mondható elhanyagolható forrásnak. Ezzel együtt is brutális, hogy mindenkinél többet, 1,244 milliárd eurót költöttek tíz év alatt, a kasszába azonban “csak” 613 millió euró csorgott vissza.

Az FC Barcelona (Kép: David S.Bustamante/Soccrates/Getty Images)

Az FC Barcelona (Kép: David S.Bustamante/Soccrates/Getty Images)

A legrosszabb mérlegű csapatok 2014 és 2023 között

Csapat (nemzetiség) Mérleg (millió euró)
FC Barcelona (spanyol) -631
Chelsea FC (angol) -483
Arsenal FC (angol) -436
Paris Saint-Germain (francia) -410
Manchester United (angol) -328
Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Visionhaus/Getty Images