Life Támogatott tartalom 2024. 02. 01.

Bajod lehet, ha hiányzik a szervezetedből ez a nyomelem

Ha valaki azzal a diagnózissal jön el az orvostól, hogy vashiányban szenved, nem kell aggódni, mert személyre szabott kezelési tervvel könnyen búcsút lehet inteni a problémának.

Mielőtt a vaspótlásba belevágna valaki, érdemes feltárni a hiányhoz vezető okokat, illetve megállapítani annak mértékét. Egy belgyógyász szakorvos hatékony segítséget tud nyújtani a vizsgálatban. A vashiány alapvetően négyféle okból következhet be, ezek az elégtelen vasbevitel, a megnövekedett igény, a fokozott vasvesztés, valamint a nem megfelelő vasfelszívódás. A vashiány hátterében meghúzódó okok feltárása a vaspótlás nulladik lépcsőfokának is tekinthető.

Megfelelő étrend kialakítása

Vashiány diagnosztizálása esetén a hiány mértéke segíthet eldönteni, milyen jellegű terápiára van szükség. Enyhe vashiányos állapotban elég lehet az is, ha vasban gazdag étrendet alakítunk ki magunknak. Ez lehet a vaspótlás első lépcsőfoka.

A legjobb vasforrásnak általában a vörös húsokat tartják a szakértők, mivel a bennük lévő vas úgynevezett hem kötésben található, ami előnyt jelent a felszívódásnál. Ám a növényekről sem szabad elfeledkezni: a zöld levelesekben, salátákban, továbbá a babban, borsóban, lencsében és zabban is sok használható vas van.

Bajod lehet, ha hiányzik a szervezetedből ez a nyomelem

A vaspótlás második lépcsőfoka, amikor a táplálékvas-bevitelt, azaz az étkezést vasat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is „felturbózzuk”. Ezeket általában szájon át kell bevenni, vagyis önmagában még ez sem megterhelő dolog. Ezeket is érdemes azonban kellő körültekintéssel, a javasolt napi adag betartásával alkalmazni.

Vashiány esetén már vaspótló gyógyszerekre van szükség

Az étrend-kiegészítők után a következő, harmadik lépcsőfok a magas vastartalmú gyógyszer, amely bizonyos kockázati tényezők – például várandósság, versenysport, intenzív fizikai munka – esetén segít megelőzni és megszüntetni a vashiányt. A vaspótló gyógyszerek két csoportba oszthatók, többségük vas(ll)-sókat, leggyakrabban vas-szulfátot vagy vas-fumarátot tartalmaz, illetve vannak olyan gyógyszerek is, amelyeknek hatóanyaga vas(lll)-komplex molekula. Az eltérő hatóanyagok felszívódási mechanizmusa, az alkalmazásuk módja (éhgyomorra vagy étkezéssel egy időben kell-e bevenni), valamint az étel- és italösszetevőkkel, illetve gyógyszerekkel való kölcsönhatásaik, továbbá az általuk kiváltott mellékhatások előfordulási gyakorisága és intenzitása is különböző. Ugyanakkor a hatásosságuk a szakirodalmi adatok szerint lényegében azonos.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vaspótlást legalább három hónapig kell folytatni ahhoz, hogy a vasraktárak feltöltődjenek, ezért arra is figyelni kell, hogy a vas szedését a páciens be tudja illeszteni a napi ritmusába.

Végső esetben

Az orvosok negyedik lépcsőfoknak az intravénás vaspótlást tekintik. Ez csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Elsőre rémisztően hangozhat, de a vénába juttatva a hatás gyorsabb és hatékonyabb, mint a szájon át történő vaspótlásnál. Az intravénás vaspótlás azonban nem minden esetben javasolt, mivel súlyos mellékhatásokkal is járhat. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a szájon át szedett vaspótló gyógyszerek nem vezettek eredményre, vagy ha a vashiányos állapot már súlyos méreteket ölt.

A vaspótlásnak tehát különböző szintjei vannak, de általánosságban elmondható, hogy akkor járunk a legjobban, ha már idejében felfedezzük a vashiányt, mert ekkor még pusztán étrendi változtatásokkal helyrebillenthető az egyensúly.

Hirdetés

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer „más vas”, mint a többi:

– kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,

– biztonságos, mert felszívódása szabályozott,

– kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Bajod lehet, ha hiányzik a szervezetedből ez a nyomelem

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kép(ek) forrása: Pixabay.com