Life Kovács Miklós 2024. 02. 09.

Jön a beszélő térkép, elmondja, hol finom a hamburger

Hol lehet kapni a környéken a legnagyobb hamburgert, ami még finom is? - a jövőben ezt is kérdezhetjüka Google Térképtől, amire élő szóban válaszol majd.

Ma a digitális térképek már messze nem arról szólnak, hogy mit hol találunk, sokkal inkább azt mondják meg, hogy érdemes-e egyáltalán odamennünk. Mindenről van több ezer vélemény, szóban, pontozással, fotók ezrei, helyszíni videók, a sor szinte végtelen. 

Lassan nincs egy centi tengerpart a világon, amihez ne tartozna pár csillagos értékelés, amiben valaki ráérősen bepötyögte, hogy a helyiek oda járatják a kutyákat kakálni. 

Mindezt átlátni, átnyálazni embertelen feladat, gyakran tovább tart étterem után kutatni, mint elfogyasztani egy vacsorát a sokáig keresett helyen. A Google ezt a terhet venné le a vállunkról a mesterséges intelligencia segítségével.

Saját nyelvi modelljüket trenírozva már a tesztelés fázisában tartanak: a cél hogy a felhasználók emberi nyelven kérhessenek tanácsot az alkalmazástól.

Egyelőre szűk kör próbálgatja a funkciót, csak a Helyi idegenvezetők szolgáltatás néhány felhasználója férhet hozzá. Az óvatosság érthető, egy ilyen mesterséges intelligencia, főleg a fejlesztés alatt, sok sületlenséget összehord, és egy ilyen gigacégnek nincs szüksége a megvadult MI miatt kirobbanó botrányra. 

A tesztelők természetes módon feltett kérdésekkel fordulhatnak a Google Térképhez, hogy információkat kapjanak a különböző helyekről. Megkérhetik az applikációt, hogy keressen nekik olyan helyet, ahol vegán ételeket szolgálnak fel, van nagy társaság fogadására alkalmas asztal, esetleg gluténmentes fogás. 

A rendszer idővel tanul, megismeri a felhasználót, így ha neki a 32. számú italbolthoz hasonló helyek jönnek be, akkor a következő túra során is ilyet ajánl majd.

Elvileg szofisztikáltabb tanácsokra is képes lesz, ad programtippeket esős időre, vagy direkt gyerekeknek, családoknak alkalmas helyekre is rá tud majd mutatni. Egyelőre az Egyesült Államokban zajlik a teszt, és ha stabilan teljesít majd a nyelvi modell, akkor garantáltan találkozunk majd vele mi is.

Forrás: TheVerge
Kép(ek) forrása: Getty Images