Life Fehér Patrik 2024. 02. 14.

Itt vannak a leghűségesebb focisták, magyarok is a listán

Elvétve, de még akadnak olyan profi focisták a világon, akik egész karrierjüket ugyanazon csapat színeiben játsszák végig. Mutatjuk is őket!

A labdarúgás hőskorában nem voltak ritkák az egész pályafutáson átívelő elköteleződések: egy játékos ott fejezte be karrierjét, ahol elkezdte. A sport elüzletiesedésével azonban ez is sokat változott: tűkön ülve várjuk, éppen hova igazolnak a hírbe hozott világsztárok hatalmas összegekért.

A svájci CIES Football Observatory Valentin-nap alkalmából összegyűjtötte a modern ellenpéldákat, azokat a játékosokat, akik a leghosszabb ideje állnak már klubjuk felnőtt csapatának szolgálatában. Készítettek is egy listát, amire csak azok kerültek fel, akik tíz vagy több éve ugyanazt a csapatot erősítik megszakítás nélkül. Azt nem vették figyelembe, hogy az illető saját nevelés-e vagy sem, csak a hűséget nézték.

A vizsgált 60 bajnokság között a magyar első osztályt is megtalálni. Két NB I-es játékos is felkerült a hűséglistára: a magyar rekorder a DVSC-t erősítő Ferenczi János 13 évével, de mögötte jön nem sokkal, csupán fél évvel lemaradva a paksi Szabó János.

Ferenczi János pirosban (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Ferenczi János pirosban (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A nemzetközi mezőnyt az oroszok vezetik. A Föld leghűségesebb profi focistája címet Igor Akinfejev viselheti, aki 21 éve védi a CSZKA Moszkva kapuját. Ő az egyedüli, aki 20 éven felüli eredménnyel szerepel a listán, az ezüstérmen osztozó Rizvan Utsijev (orosz, Ahmat Groznij) és Ali Khaseif (egyesült arab emírségekbeli, Al-Jazira Club) “csak” 19 éve vannak csapatuknál.

Habár a legtöbb pénz és játékosmozgás az európai topligákra jellemző, az öt nagy bajnokságban (angol, spanyol, német, olasz, francia) is akadnak hűséges játékosok, szám szerint 43. A prímet Thomas Müller viszi, aki 16 éve erősíti a Bayern Münchent. Ugyanennyi ideje játszik a Borussia Mönchengladbachban Tony Jantschke is. A dobogó legalsó fokára három spanyolországi játékos állhat fel 15-15 évvel: Iker Muniain és Óscar de Marcos csapattársak is az Athletic Clubnál, Koke pedig az Atlético Madrid címerét viseli a mellkasán ennyi ideje.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images