Life Fehér Patrik 2024. 02. 13.

Profi focisták bőrébe bújhatsz ezzel az újítással

Átélnéd, milyen a világ legjobb futballistáinak élete meccs közben? Hamarosan erre is sor kerülhet, feltéve, ha valósággá válik a Manchester United ötlete.

A modern futballban óriási szerepet játszik a pénz, így nem meglepő, hogy gyakorlatilag a játék minden elemét forintosítani kívánják a klubok és tulajdonosaik. Ebben léphet most szintet a Manchester United és a Glazer család, akik azon gondolkodnak, hogy klubjuk játékosai

testkamerákkal felszerelkezve lépjenek pályára a meccseken.

A csapat korábbi vezérigazgatója, Ed Woodward és a jelenlegi tulajok szerint így a rajongók a kiterjesztett valóság technológiáját kihasználva átélhetnék azt, amit a legnagyobb sztárok, pl. Marcus Rashford vagy Rasmus Højlund személyesen tapasztalnak a pályán.

Marcus Rashford (Kép: James Baylis - AMA/Getty Images)

Marcus Rashford (Kép: James Baylis – AMA/Getty Images)

Ez persze nem lenne ingyen: némi összegért cserébe lehetne hozzáférni ehhez a funkcióhoz, és a sok kicsi sokra megy alapon ezekből óriási bevétel jöhet össze. Ahhoz, hogy mindez meg is valósuljon, persze még hosszú út vezet: valószínűleg a játékosoknak sem lesz mindegy, hogy mit vagy mit nem viselnek magukon a mérkőzések során. Emellett a technológiának is kiforrottnak kell lennie: ugyan az alapok megvannak, de biztosan hozzá kell csiszolni az egészet a körülményekhez.

A testkamera, mely az ötlet alapvető eleme lenne, már bemutatkozott a futballban próbajelleggel, edzőmeccseken. Ezt általában úgy oldották meg, hogy a játékos mezére vágtak egy kémlelőlyukat, ugyanis az elektronika a ruházat alatt lapult.

A testkamera a novemberi Wolves-Tottenham meccs bemelegítésén is előkerült (Kép: Shaun Botterill/Getty Images)

A testkamera a novemberi Wolves-Tottenham meccs bemelegítésén is előkerült (Kép: Shaun Botterill/Getty Images)

Jelenleg egyébként a foci általános játékszabályai nem is engedélyezik, hogy a játékosok tétmérkőzésen ilyen techkütyüket viseljenek. A testkamerás próbák azonban a beszámolók szerint jól sikerültek, így az értesülések szerint a Premier League például nyitott lenne ezen próbálkozásokra.

Forrás: ESPN, Express.co.uk
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images