Life Fehér Patrik 2024. 02. 09.

Négyféle lapot is kioszthatnak a jövőben a focibírók

Jelentős változások jöhetnek a futballban, ezek közül a leglátványosabb a bírók laphasználatát érintheti. Az új színnel könnyebb lesz kiállítást összeszedni.

Hamarosan bekerülhet a labdarúgó játékvezetők zsebébe a kék lap – olvasható a The Telegraph hasábjain. Aki követ más sportágakat, találkozhatott már a bírók kezében ilyen színű lappal, így azt is sejtheti, mi lehet majd a jelentése.

Valóban ez a terv: kisebb szabálytalanságokért, a bíró szidásáért, vele való ellenkezésért járna a kék lap, mely tíz perces kiállítást érne az adott játékosnak. Mindezt hivatalosan február 9-én terjeszti be a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB), de ez nem jelenti azt, hogy azonnal találkozunk vele majd a meccseken: mielőtt széles körben alkalmazni kezdenék, először csak egyes bajnokságokban és kupákban kísérleteznek vele.

Kék lap egy kézilabdameccsen (Kép: Cathrin Mueller/Getty Images)

Kék lap egy kézilabdameccsen (Kép: Cathrin Mueller/Getty Images)

Összességében a kék lap szigorúbb, mint a sárga, hiszen utóbbiból egy begyűjtése még nem jár kényszerpihenővel. Bizonyos szempontból azonban a kék is úgy működne, mint a sárga:

  • a második kék lap után itt is piros lap, azaz teljes kiállítás járna,
  • egy sárga utáni kék lap szintén teljes kiállítást érne,
  • és a kék utáni sárga is előcsalná a pirosat.

Magyarán szólva bármilyen sárga-kék lapkombináció piros lapot érne, ha kettőt (vagy egyet-egyet) kap belőlük a játékos.

Eddig három színt emlegettünk, viszont a címben a négy olvasható. A negyedik lapot, a fehéret eddig még csak Portugáliában használták, ahol a bíró ezzel ismerheti el a különösen sportszerű cselekedeteket, eseményeket.

Mennyire vagy otthon a futball szabálykönyvében? Itt tesztelheted tudásod:

Forrás: The Guardian, The Telegraph
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Stu Forster/Getty Images