Life FIRSTCLASS 2024. 02. 14.

Tarol egy pénzügyi megoldás a magyar pároknál

Reprezentatív kutatásban vizsgálták, hogyan állnak a pénzügyekhez a magyar párok. Egyre népszerűbbnek tűnik a közös kassza, ahogy a titkolózás sem jellemző.

Egy párkapcsolatban élők pénzügyi szokásait vizsgáló kutatás szerint a megkérdezett hazai párok 69 százaléka együtt kezeli a bevételeit és kiadásait, 41 százalékuk pedig közösen vezetett bankszámlával is rendelkezik. A párok fele tervezi meg előre a családi költségvetést – állapította meg az MBH Bank.

Az előző évhez képest több mint tíz százalékkal növekedett azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idén már 69 százalékuk jelölte meg ezt a választ.

A közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája, azonban 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50 százalékos a megosztott számla előfordulási gyakorisága.

A párok 30 százaléka külön intézi pénzügyeit, többnyire változó arányban finanszírozzák a szükséges kiadásokat, csak néhány tétel esetében figyelhető meg nagyobb arányú eltérés a partnerek között. A külön kasszán élő válaszadók esetében a férfiak nagyobb arányban finanszírozzák a ház körüli javításokat, a hitelek törlesztését és az autóval kapcsolatos költségeket, míg jellemzően a nőkre hárulnak a gyermekek ellátásával, illetve a napi bevásárlással kapcsolatos kiadások. A rezsit a válaszadók 51 százaléka partnerével közösen fizeti, akik nem együtt fizetik, azok a párok inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt.

Illusztráció (Getty Images)

Illusztráció (Getty Images)

A kutatás szerint a párok továbbra is döntően őszinték a pénzügyeikkel kapcsolatban: titkos tartozásuk csupán 8 százalékuknak volt, míg titkos félretett pénzzel 21 százalékuk rendelkezik.

A párkapcsolatokon belül a pénzügyek összefüggésében leginkább a kiadásokkal kapcsolatos nézetek adhatnak okot vitára, a partnerek több mint fele között abban szokott fellépni bizonyos szintű egyet nem értés, hogy mennyit költhetnek és engedhetnek meg maguknak. A megkérdezettek 41 százaléka azon különbözik össze, hogy vásárlás során az ár vagy a minőség alapján döntsenek, valamint a megtakarítás mértéke okoz még gyakran feszültséget a párok között.

Kép(ek) forrása: Getty Images